Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Deus absconditus Николе Милошевића
Десет година након смрти проф. др Николе Милошевића, српског филозофа, теоретичара књижевности, писца и академика, Народна библиотека ''Стефан Првовенчани'', захваљујући разумевању Сенке Милошевић, супруге покојног професора београдског Филолошког факултета, објавила је, у својим ''Посебним издањима'', његову прозну књигу ''Deus absconditus''. Приредили су је мр Ана Гвозденовић и др Јовица Станковић.
 
Приређивачи напомињу да је ова проза Николе Милошевића објављивана у наставцима у београдској ''Књижевној речи'' далеке 1976. године, али да никад, иако је тако најављено, није у целини штампана.
-Последњи наставак објављен је у броју 59 ''Књижевне речи'' од 25. јуна 1976. године, уз напомену редакције да више неће дониосити у наставцима роман Николе Милошевића и обавештење заинтересованим читаоцима да ће роман у целини изаћи из штампе током те године, у издању познатог независног издавача Слободана Машића. Из непознатих разлога роман се није појавио пред читаоцима.
Сећајући се дела професора Николе Милошевића, од чије смрти је протекло десет година, а потакнути новим читањима његове уметничке прозе, објављујемо у целини текстове из ''Књижевне речи'', уз незнатне коректорске интервенције и усклађивање са актуелним Првописом – пишу приређивачи.
 
17. јануар 2017.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750