Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Deus absconditus Николе Милошевића
Десет година након смрти проф. др Николе Милошевића, српског филозофа, теоретичара књижевности, писца и академика, Народна библиотека ''Стефан Првовенчани'', захваљујући разумевању Сенке Милошевић, супруге покојног професора београдског Филолошког факултета, објавила је, у својим ''Посебним издањима'', његову прозну књигу ''Deus absconditus''. Приредили су је мр Ана Гвозденовић и др Јовица Станковић.
 
Приређивачи напомињу да је ова проза Николе Милошевића објављивана у наставцима у београдској ''Књижевној речи'' далеке 1976. године, али да никад, иако је тако најављено, није у целини штампана.
-Последњи наставак објављен је у броју 59 ''Књижевне речи'' од 25. јуна 1976. године, уз напомену редакције да више неће дониосити у наставцима роман Николе Милошевића и обавештење заинтересованим читаоцима да ће роман у целини изаћи из штампе током те године, у издању познатог независног издавача Слободана Машића. Из непознатих разлога роман се није појавио пред читаоцима.
Сећајући се дела професора Николе Милошевића, од чије смрти је протекло десет година, а потакнути новим читањима његове уметничке прозе, објављујемо у целини текстове из ''Књижевне речи'', уз незнатне коректорске интервенције и усклађивање са актуелним Првописом – пишу приређивачи.
 
17. јануар 2017.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750