Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Представљена књига ''Прасвршетак'' Ласла Блашковића
Књига песама ''Прасвршетак'' Ласла Блашковића, једног од најзначајних савремених српских књижевника ( и управника Народне библиотеке Србије), представљена је и пред краљевачким љубитељима писане речи. Блашковић је, речено је на овом представљању, у књижевност ушао као песник, а његова песничка дела завредела су бројне угледне награде и неподељено признање књижевне критике. Од краја деведесетих година Блашковић је у књижевности више присутан као романсијер.
 
-Добра поезија увек има шта да каже, увек и каже и више него што мислимо да може или очекујемо од ње, само још треба да јој се обратимо или вратимо. И поезија Ласла Блашковића одавно много тога говори, иако се чини, и од тога бих почео ову причу о песми, да цитирам Ласла да сам песник не верује или благо сумња, у самоироничном отклону, у подразумевану моћ поезије у песми вишезначног наслова ''Тренутак у коме људи немају више шта да кажу једни другима''. Рекло би се да је благо иронична већ и сама реч тренутак, јер заиста људи све мање говоре једни другима, а трен је све дужи, заправо је синоним за доба...рекао је, између осталог, песник Живорад Недељковић.

Гојко Божовић , песник и уредник ове књиге, истакао је да она ''доноси наративне, проницљиве и језички смеле песме о искуствима модерног човека у сусрету са новим лицима градова, новим медијима, технологијама, информатичким обиљем и свакодневном празнинином, зебњом и страховима, песничким открићима и чистим стањем језика'', додавши да је Блашковићева збирка ''тематски узбудљива и језички раскошна, провокативна књига о градовима и путовањима, проживљеном искуству и парадосалним асоцијацијама насталим на некој тачки савре,меног света, о запамћеним призорима и фотографијама као фиксираном искуству, о културама и открићима непознатих слојева модерне сводневице...'' Песме из књиге ''Прасвршетак'', објављене у издавачкој кући ''Архипелаг'', читао је аутор.


28. децембар 2017.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750