Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Представљена књига ''Прасвршетак'' Ласла Блашковића
Књига песама ''Прасвршетак'' Ласла Блашковића, једног од најзначајних савремених српских књижевника ( и управника Народне библиотеке Србије), представљена је и пред краљевачким љубитељима писане речи. Блашковић је, речено је на овом представљању, у књижевност ушао као песник, а његова песничка дела завредела су бројне угледне награде и неподељено признање књижевне критике. Од краја деведесетих година Блашковић је у књижевности више присутан као романсијер.
 
-Добра поезија увек има шта да каже, увек и каже и више него што мислимо да може или очекујемо од ње, само још треба да јој се обратимо или вратимо. И поезија Ласла Блашковића одавно много тога говори, иако се чини, и од тога бих почео ову причу о песми, да цитирам Ласла да сам песник не верује или благо сумња, у самоироничном отклону, у подразумевану моћ поезије у песми вишезначног наслова ''Тренутак у коме људи немају више шта да кажу једни другима''. Рекло би се да је благо иронична већ и сама реч тренутак, јер заиста људи све мање говоре једни другима, а трен је све дужи, заправо је синоним за доба...рекао је, између осталог, песник Живорад Недељковић.

Гојко Божовић , песник и уредник ове књиге, истакао је да она ''доноси наративне, проницљиве и језички смеле песме о искуствима модерног човека у сусрету са новим лицима градова, новим медијима, технологијама, информатичким обиљем и свакодневном празнинином, зебњом и страховима, песничким открићима и чистим стањем језика'', додавши да је Блашковићева збирка ''тематски узбудљива и језички раскошна, провокативна књига о градовима и путовањима, проживљеном искуству и парадосалним асоцијацијама насталим на некој тачки савре,меног света, о запамћеним призорима и фотографијама као фиксираном искуству, о културама и открићима непознатих слојева модерне сводневице...'' Песме из књиге ''Прасвршетак'', објављене у издавачкој кући ''Архипелаг'', читао је аутор.


28. децембар 2017.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750