Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере





 

Сто година од смрти Владислава Петковића Диса
Прошлог петка у краљевачкој библиотеци отворена је изложба посвећена 100-годишњици смрти Владислава Петковића Диса, ауторке Оливере Недељковић. Оливера Недељковић, библиотекар-саветник, запослена на Завичајном одељењу чачанске библиотеке (која и носи име овог великана српске поезије), приредила је исцрпну изложбу која јавност упознаје најпре са биографским подацима али и књижевним чињеницама из Дисовог живота. Откривајући истраживачку преданост али и поетске склоности приређивача, изложба настоји да у свести посматрача оживи прекратни период у историји српскога народа и српске књижевности.

„Надам се да ће ова изложба бити подстицај да узмете неко од бројних издања Дисове поезије и као читаоци посведочите колико дубоко поезија овог песника проговара о удесу савременог појединца и колико нам, век после песникове смрти, свима припада, без обзира на то одакле смо. Јер истински завичај сваког песника, и не само песника, уверимо се кад год читамо и слушамо велику поезију, кад год уживамо у неком изузетном књижевном делу, јесте језик на коме је настало и на коме живи захваљујући новим генерацијама читалаца”, рекла је Оливера Недељковић на отварању изложбе.

 

У току програма приказан је и документарни филм Утопљене душе, аутора Љубише Ћирковића, такође запосленог у чачанској библиотеци.
На крају вечери присутнима се обратио др Богдан Трифуновић, директор Чачанске библиотеке, који је говорио о томе како је Дис данас присутан на нашој књижевној сцени, са посебним освртом на Дисову награду, манифестацију Дисово пролеће и истоимени часопис. Била је ово прилика и да организатори манифестације позову младе Краљевчане на конкурс Млади Дис, намењен ауторима млађим од 31 године који желе да објаве прву збирку. 
 
26. децембар 2017.

 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750