Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере





 

Сто година од смрти Владислава Петковића Диса
Прошлог петка у краљевачкој библиотеци отворена је изложба посвећена 100-годишњици смрти Владислава Петковића Диса, ауторке Оливере Недељковић. Оливера Недељковић, библиотекар-саветник, запослена на Завичајном одељењу чачанске библиотеке (која и носи име овог великана српске поезије), приредила је исцрпну изложбу која јавност упознаје најпре са биографским подацима али и књижевним чињеницама из Дисовог живота. Откривајући истраживачку преданост али и поетске склоности приређивача, изложба настоји да у свести посматрача оживи прекратни период у историји српскога народа и српске књижевности.

„Надам се да ће ова изложба бити подстицај да узмете неко од бројних издања Дисове поезије и као читаоци посведочите колико дубоко поезија овог песника проговара о удесу савременог појединца и колико нам, век после песникове смрти, свима припада, без обзира на то одакле смо. Јер истински завичај сваког песника, и не само песника, уверимо се кад год читамо и слушамо велику поезију, кад год уживамо у неком изузетном књижевном делу, јесте језик на коме је настало и на коме живи захваљујући новим генерацијама читалаца”, рекла је Оливера Недељковић на отварању изложбе.

 

У току програма приказан је и документарни филм Утопљене душе, аутора Љубише Ћирковића, такође запосленог у чачанској библиотеци.
На крају вечери присутнима се обратио др Богдан Трифуновић, директор Чачанске библиотеке, који је говорио о томе како је Дис данас присутан на нашој књижевној сцени, са посебним освртом на Дисову награду, манифестацију Дисово пролеће и истоимени часопис. Била је ово прилика и да организатори манифестације позову младе Краљевчане на конкурс Млади Дис, намењен ауторима млађим од 31 године који желе да објаве прву збирку. 
 
26. децембар 2017.

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750