Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Рушење догми и живот у илузији
У оквиру нашег серијала Јубилеји,  одржан је још један програм посвећен обележавању 25 година од смрти знаменитог српског писца Борислава Пекића. Методом Вршњачке едукације програм су приредили ученици трећег разреда Економско-трговинске школе из Краљева, уз помоћ професора Жарка Милојчевића, користећи богат фонд Библиотеке. Многобројној публици представили су Пекићеву биографију, живот у илузији приказан у роману Ходочашће Арсенија Његована, затим показали како је Пекић рушио догме у роману Време чуда, говорили о данашњој рецепцији овог великог писца, како у школској лектири, тако и у свакодневном животу.

Писац и песник, Дејан Алексић, био је гост изненађења као добитник стипендије Фонда Борислава Пекића за своје дело Вина и пингвина. Он је  објаснио како је та стипендија утицала на његово даље стваралаштво и на који начин његов књижевни опус корелира са Пекићевим.
 
21. децембар 2017. 

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750