Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Краљевачка библиотека на XIV Међународној конференцији
XIV Међународна конференција Библиотекарског друштва Србије (БДС), одржана је од 13. до 15. децембра у Београду у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић  и Народној библиотеци Србије. Том приликом одржана је и Свечана скупштина поводом Дана библиотекара Србије и обележавања јубилеја - 70 година постојања БДС.

Тема Конференције била је: О чему говорим када говорим о библиотекама: заговарање, промовисање, лобирање. Занимљива предавања о вештинама заговарања, видљивости библиотека у медијима, партнерству, умрежавању, књишком активизму и улози библиотека у Агенди Уједињених нација 2030. слушало је неколико библиотекара краљевачке библиотеке, док је наша колегиница Весна Милосављевић, учествовала са стручним радом: Едукативне радионице за децу, као начин лобирања за библиотеке. Пред колегама из земље и региона, уз видео презентацију, представила је десетогодишње  искуство у организовању и вођењу ових радионица у којима је учествовало више од хиљаду деце, неколико амбасадора и аташеа за културу и представника различитих институција културе.
На претконференцији у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић, одржано је предавање Јавно заговарање за библиотеке, које су водиле библиотекарке из Хрватског књижничарског друштва. Весна Милосављевић и мр Ана Гвозденовић из краљевачке библиотеке, имале су прилику да се упознају са искуствима из суседства о креирању стратегије заговарања на националном нивоу. У дебати о занимљивој теми, дипломирани библиотекари у односу на библиотекаре других струка, у форми интервјуа, учествовала је колегиница Милосављевић.

Изабрана председница Америчког друштва библиотекара (ALA), Лојда Гарсија Фебо, говорила је о многобројним активностима које спроводи ово удружење, док је извршна директорка Немачког друштва библиотекара Барбара Шлајхаген, говорила о приоритетима, стратегијама и баријерама заговарања. У програму је учествовао и др Ненад Васић са Института за међународну политику и привреду и члан Друштва лобиста Србије. Овом великом скупу, присуствовали су гости из Немачке, Аустрије, САД, Хрватске, Босне и Херцеговине, Румуније, Немачке, Летоније, Словачке и Кипра. 
21. децембар 2017.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750