Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Краљевачка библиотека на XIV Међународној конференцији
XIV Међународна конференција Библиотекарског друштва Србије (БДС), одржана је од 13. до 15. децембра у Београду у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић  и Народној библиотеци Србије. Том приликом одржана је и Свечана скупштина поводом Дана библиотекара Србије и обележавања јубилеја - 70 година постојања БДС.

Тема Конференције била је: О чему говорим када говорим о библиотекама: заговарање, промовисање, лобирање. Занимљива предавања о вештинама заговарања, видљивости библиотека у медијима, партнерству, умрежавању, књишком активизму и улози библиотека у Агенди Уједињених нација 2030. слушало је неколико библиотекара краљевачке библиотеке, док је наша колегиница Весна Милосављевић, учествовала са стручним радом: Едукативне радионице за децу, као начин лобирања за библиотеке. Пред колегама из земље и региона, уз видео презентацију, представила је десетогодишње  искуство у организовању и вођењу ових радионица у којима је учествовало више од хиљаду деце, неколико амбасадора и аташеа за културу и представника различитих институција културе.
На претконференцији у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић, одржано је предавање Јавно заговарање за библиотеке, које су водиле библиотекарке из Хрватског књижничарског друштва. Весна Милосављевић и мр Ана Гвозденовић из краљевачке библиотеке, имале су прилику да се упознају са искуствима из суседства о креирању стратегије заговарања на националном нивоу. У дебати о занимљивој теми, дипломирани библиотекари у односу на библиотекаре других струка, у форми интервјуа, учествовала је колегиница Милосављевић.

Изабрана председница Америчког друштва библиотекара (ALA), Лојда Гарсија Фебо, говорила је о многобројним активностима које спроводи ово удружење, док је извршна директорка Немачког друштва библиотекара Барбара Шлајхаген, говорила о приоритетима, стратегијама и баријерама заговарања. У програму је учествовао и др Ненад Васић са Института за међународну политику и привреду и члан Друштва лобиста Србије. Овом великом скупу, присуствовали су гости из Немачке, Аустрије, САД, Хрватске, Босне и Херцеговине, Румуније, Немачке, Летоније, Словачке и Кипра. 
21. децембар 2017.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750