Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Обележен Дан библиотекара и краљевачке библиотеке
Данас је у краљевачкој библиотеци, уз присуство представника локалне самоуправе, установа културе и јавних предузећа, колега из околних градова, сарадника и, пре свега, читалаца, обележен 14. децембар, Дан библиотекара, који се од 2013. године слави и као Дан Народне библиотеке ''Стефан Првовенчани''. У изузетно свечаној атмосфери, гостима смо предочили шта је у нашој библиотеци урађено између два празника, а имали смо чиме да се подичимо.

Завршена је санацији крова Дечјег одељења, а вредност радова је милион и по динара. Новац је обезбедило Министарство културе и Град Краљево. Књижни фонд је обогаћен за шест хиљада наслова,  увећан је фонд стране књиге, настављена је дигитализација старе и ретке грађе с нашег подручја, увели смо и две нове услуге...Били смо успешни организатори овогодишњег Жичког духовног сабора, Светосавске академије, Краљевданске беседе, Дечје недеље...

Низ програма организовали смо поводом 800 година од крунисања краља Стефана Првовенчаног. Тим поводом објављено је тзв. дивот издање ''Сабраних дела Стефана Првовенчаног''.Тим поводом реализовали смо и изложбу ''Стефан Првовенчани у књижевности и историографији'',  чији су аутори наше библиотекарке  Данка Спасојевић и Ивана Хренко. Обележен је Светски дан књиге, били смо домаћини државне акције ''Негујмо српски језик''. У издаваштву и даље предњачимо, па је на овогодишњем београдском Сајму књига представљено тридесетак наших издања. Неке од тих књига завредиле су најугледније књижевне награде. Наставили смо сарадњу са библиотеком ''Норвид'' из пољског града Зелена Гора. Наши библиотекари имали су запажене наступе на међународним скуповима...Све наше креативне и едукативне радионице успешно раде. Данас смо уписали око 1.000 нових чланова...

-Захвални смо Министарству културе и локалној самоуправи на помоћи и подршци. Идуће године обележавамо 150 година од оснивања Карановачке читаонице, настављамо дигитализацију старе и ретке књиге, установићемо фестивал дечје поезије и покушати да будемо део једног међународног књижевног фестивала. То све нећемо моћи да постигнемо без сарадње с надлежним министарством и локалном самоуправом, овдашњим јавним предузећима и установама – најавио је Миша Милосављевић, директор краљевачке библиотеке.

Милосављевићев предходник, Милоје Радовић, нагласио је да је библиотека ''кућа свих кућа'', а да је библиотекарство ''професија свих професија''. ''Библиотекари су и данас'', истиче Радовић, ''у служби читалаца и они свакодневно пред њима полажу стручни испит...''
Катарина Јаблановић, руководилац наше Матичне службе, гостима је предочила успехе и домете наше библиотеке, а председник Скупштине Града Краљева, Ненад Марковић, честитајући празник, посебно се осврнуо на акцију ''Негујмо српски језик'' и нагласио ''да су ретки градови, попут Краљева, који толико новца издвајају за културу'' и најавио да ће и убудуће тако бити.

Данас су и додељене награде најактивнијим читаоцима и библиотекарима: Искри Бачкуљи, Алекси Мунитлаку, Милораду Вучковићу, Зорану Драговићу, Марији Костовић, Маријани Радић, Димитрију Игњатовског, Александру Крстићу, Марини Миодраговић и Александри Главчић. Захвалнице су добили и наши сарадници: Музичка школа ''Стеван Мокрањац'', ЈП ''Општинска стамбена агенција Краљево'', ''Марић центар'', ЈКП ''Водовод'', ''Техномаг Поинг'', Ветеринарски специјалистички инститит, књижара ''Прозор'', Ивана Тимотијевић, Драгана Типсаревић и Славица Гуњић.

 

14. децембар 2017.
 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750