Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Дан сећања – 14. октобар
У понедељак, 27. новембра у краљевачкој Библиотеци приређено је свечано уручења награда поводом литерарног конкурса „14. октобар – дан сећања“. Завичајно друштво Краљево традиционално организује литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа поводом 14. октобра, дана када је 1941. године немачка окупациона сила стрељала више од две хиљаде Краљевчана. Литерарни конкурс реализује у сарадњи са Друштвом за српски језик и књижевност Краљево. На овогодишњем конкурсу пристигло је 30 радова ученика из седам основних школа и 10 радова ученика из три средње школе. Сви ученици су се потрудили и написали веома лепе, креативне и надахнуте радове.
Жири у саставу Марија Гавриловић, Оливера Прибојац и Катарина Јаблановић, професорке српског језике, издвојиле су по три рада у конкуренцији основних и средњих школа, и похвалиле пет радова ученика основних школа. Награђени су радови ученика основних школа: прво место – Огњен Топаловић, ученик осмог разреда Основне школе „Јово Курсула“, друго место – Милица Весковић, ученица петог разреда Основне школе „Димитрије Туцовић“ и треће место – Даница Чолић, ученица осмог разреда Гимназије. У конкуренцији средњих школа награђени су следећи ученици: прво место – Јована Маричић, ученица трећег разреда Гимназије, друго место – Бојана Буклатовић, ученица другог разреда Медицинске школе и треће место – Катарина Меркановић, ученица другог разреда Медицинске школе.
Поред награђених ученика у програму су учествовали ученици Музичке школе Краљево, изводећи вокалне и инструменталне нумере, а глумац Драган Пешић казивао је стихове из збирке „Анђео са Грдичке косе“. Многобројну публику поздравили је у име домаћина директор Библиотеке, Миша Милосављевић, а у име Завичајног друштва др Бранко Паштар.
28. новембар 2017. године
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750