Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Век Октобарске револуције
У оквиру серијала Кроз историјске изворе организован је програм  под називом Век октобарске револуције.  У програму су учествовали:  професор београдског универзитета  др Ђокица Јовановић, социолог, мр Владимир Маровић, филозоф, Сузана Новчић, историчар уметности и Војкан Трифуновић, историчар.

С обзиром на важност и утицај тога  догађаја на међународне односе, светску историју, културу, уметност и науку, др Ђокица Јовановић се   осврнуо на економску и политичку ситуацију у Русији и свету и посебно  нагласио да су дугогодишњи друштвени конфликти, ратови и насиље над гладним демонстрантима у Петрограду означили почетак  Октобарске револуције која цео један век  у науци изазива различите погледе и тумачења. Сузана Новчић је истакла  да је Октобарска револуција значајно утицала на стварање нових уметничких покрета и праваца  који су изнедрили значајна уметничка дела. Мр Владимир Маровић се посебну пажњу посветио повезаностима  и различитостима Марксових и Лењинових филозофских погледа који се тичу класних борби и револуција, а Војкан Трифуновић је бројну публику упознао са сложеним историјским околностима, са значајним личностима и сукобима различитих идеолошких група, анархиста, мењшевика и бољшевика ...
 
31. октобар 2017.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750