Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Београдски сајам књига
И ове године Народна библиотека „Стефан Првовенчани” из Краљева представља се на Међународном београдском сајму књига. Наш штанд у Хали 4, на коме су љубазни домаћини Славица Ћирковић и дугогодишњи секретар Повеље Верослав Стефановић, место је сусрета Повељиних аутора, читалаца, универзитетских професора, студената, новинара, љубитеља пробраних песничких, теоријских и есејистичких наслова и ликовно брижљиво опремљених књига. У пријатној атмосфери књижевних разговора сумира се актуална књижевна продукција и праве планови о новим издавачким подухватима. 

У уторак 24. октобра, у оквиру сајамског циклуса ИЗДАВАЧКЕ ТАЧКЕ, у сали „Иво Андрић”, представљене су Повељине библиотеке Поезија данас, Поезија настаје и Посед поетике. Своје песме из управо одштампаних књига читали су Повељини аутори: Гојко Божовић, Горан Гоцић, Дејан Илић, Саша Јеленковић, Војислав Карановић, Бојана Стојановић Пантовић, а о њиховим песничким опусима говорили су уредници Живорад Недељковић и Дејан Алексић. Драган Хамовић, који је и најзаслужнији за постваљање јасних уредничких и издавачких смерница краљевачке библиотеке, пре безмало две деценије, говорио је о својој књизи огледа о српским песницима XX и XXI столећа, а Ана Гвозденовић се осврнула на књигу Саше Радојчића Слике и реченице, која разматра питања уметничког, посебно књижевног стварања, али и актуалне прилике у српској култури.
На Београдском сајму посетиоцима се представљају и две наше изложбе: Стефан Првовенчани у књижевности и историографији (аутора Данке Спасојевић и Иване Хренко) и Мошо, пчелоно чедо (аутора Ане Гвозденовић и Ивана Спасојевића), које богатством материјала и добрим графичким решењима Драгана Пешића привлаче велику пажњу.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 фото: Спасојевић Иван
 
Kомплетну галерију са Међународног београдског сајма књига од дана 24.10.2017. можете погледати овде
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750