Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Породична преписка кнеза Милоша Обреновића
Синоћ је у краљевачкој библиотеци представљена књига ''Породична преписка кнеза Милоша Обреновића'' коју је приредила др Татјана Брзуловић Станисављевић, а издала Универзитетска библиотека ''Светозар Марковић'' у Београду. Осим приређивача, о књизи је говорила Марта Мамула, професорица историје, оценивши да се ради о књизи ''велике културне и историјске вредности.''

Ова је књига настала из збирке Јоце Вујића, једне од највреднијих и најбогатијих приватних архивских збирки код нас. Сенћанин Јоца Вујић (1863 – 1934 ) познати је библиофил свога доба који је своју богату архиву завештао Универзитетској библиотеци у Београду. Збирка се већим делом састоји од преписке истакнутих личности од краја седамнаестог до почетка двадесетог века.
-Највреднији део архивске збирке Јоце Вујића чине документа која су припадала архиви кнеза Милоша, тј. кнежевој канцеларији. Кнежева архива садржи 1.071 документ из времена када је кнез Милош живео у изгнанству (1839 – 1858 ) и може се разврстати на породичну, личну и пословну преписку, те судске списе и документа из оставине.
Породична преписка обухвата, пре свега,  писма кнеза Милоша ћерки Петрији и сину Михаилу. Писма које је кнез Милош писао сину и ћерки представљају нам га у једном потпуно новом светлу, као брижног и нежног оца...У архивској збирци Јоце Вујића чувају се и писма осталих чланова породице Обреновић упућена кнезу Милошу...Њиховим објављивањем не само да се жели дати оригиналан и значајан допринос историји и културној историји Србије већ и очувати сећање на племенитост онога ко је ову архиву прикупио и даровао...записала је и рекла др Татјана Брзуловић Станисављевић из Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'' у Београду.
 
18. октобар 2017.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750