Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Стефан Првовенчани - државник и светац
''У војсци искусан и храброшћу удивљен... када сеђаше на челу трпезе весељаше благороднике бубњевима и гуслама... а неговаше много и књижевност, и уз то беше врло разуман и вешт приповедалац... '' Овако хиландарски монах и писац Теодосије описује Стефана Првовенчаног, пре осам векова крунисаног за српског краља. У оквиру обележавања овог значајног датума, краљевачка библиотека организовала је бројне програме и предавања, а једно од њих одржао је проф. др Радивој Радић, с београдског Филозофског факултета. На почетку свог предавања ''Стефан Првовенчани – државник и светац'', он је напоменуо да је у нашој историографији, на неки начин, Стефан Немањић донекле остао у сенци свог оца и брата...

''Може се'', каже Радић, ''претпоставити да оскудност и фрагментарност сачуваних извора, увек недовољних када је средњи век по среди, доводи до таквог утиска. Осим тога, када се ради о хагиографијама, нашем главном изворном ослонцу, ту су и специфичношћу жанра, а чињеница је да је Стефан Немањић уврштен међу свете знатно после оца и брата...''.
– Може се рећи да је Стефан Немањић на историјску сцену ступио пре него што је наследио оца на престолу великог жупана, али више као део једног међународног договора византијског и српског двора, а не као активни учесник. У питању је позната битка на Морави, која се највероватније одиграла у јесен 1190. године и завршила поразом, али поразом који је Стефан Немања вештом дипломатијом претворио у политичку победу. Будући српски краљ се том приликом оженио са византијском принцезом Евдокијом Анђео, синовицом византијског цара Исака Другог... Неки научници сматрају да је већ тада Стефан Немања за наследника припремио не најстаријег сина Вукана, него средњег Стефана, а своју претпоставку темеље на чињеници да је мало вероватно да би Византија послала принцезу за неког ко неће наследити престо... – каже Радивој Радић.
У својој владавини Стефан Првовенчани имао је бројна искушења, али је захваљући својој владалачкој вештини, дипломатији и војничким победама успео да сачува и прошири границе Србије.
Пред Стефанову смрт, његов је брат Свети Сава већ имао план сакралног утемељења државе и династије и тако припремио предуслове да Првовенчани буде уврштен међу свете.
– Уврштење првокрунисаног краља у ред светаца представљало је део широко замишљеног програма Светог Саве чији је главни циљ било заснивање светородне династије. Ипак, Сава је само делимично остварио тај програм, а култ Стефана Првовенчаног заокружен је тек у 17. веку, дакле четири столећа после упокојења, када му је патријарх Пајсеј (1614–1647) саставио Житије и Службу... – истакао је Радивој Радић.
У овом програму учествовао је Градски хор ''Црвчанин''.
 
7. октобар 2017.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 1

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750