Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

У новом броју ''Повеље''
На првим страницама новог броја нашег часописа ''Повеља'', односно рубрици ''Прочеље'', налазе се песнички и прозни радови Николе Вујчића, Ненада Шапоње, Врсана Лештарића, Љубише Ћирковића, Милана Мицића, Марије Ракић Шаранац, Драгише Обрадовића, Атјане Дрековић, Дубравке Матовић и Ђорђа Богојевића. У рубрици ''Премошћења'', резервисаној за преведену књижевност, објављене су приче Владимира Набокова ''Путник''и песме Агњешка Гинко, у преводима Алена Бешића, односно Александра Шаранца.

''Песников избор'' сачинио је Зоран Петровић, док су у ''Понирањима'' објављени есеји Јовице Станковића (''Рани есеј Николе Милошевића'' ) и Ане Бојановић (''Даблин – град из кога се не може побећи''). У ''Приступима'' Стеван Тонтић, Стојан Ђорђић, Владимир Гвозден, Јасмина Врбавац, Драган Бабић, Урош Ристановић и Радмила Гикић Петровић пишу о новим књигама Радмиле Лазић, Драгана Јовановића Данилова, Светлане Слапшак, Жарка Радаковића, Ненада Јовановића, Енеса Халиловића и Татјане Јанковић.  
У рубрици ''Подручја'' објављен је прилог Радоша Ракуша ''Светлост од светлости'' поводом изложбе Слободана Маринковића ''Светло и објекти''. Сликар Ђорђе Симић у ''Прикљученијама'' присећа се сликарских колонија у Републици Српској, односно БиХ, док у рубрици ''Поводи'' Бојан Ђорђевић пише о Светом Сави ''на путевима и раскршћима српске културе''.
У рубрици ''Предмет Повеље'' објављене су приче канадских инуита ( Морис Коајо, Жак Паске), у преводу с француског Анђе Петровић. У ''Позитиву'' је Дана Тодоровић, док је ''Појмовник'' сачинио Љубодраг П. Ристић.
У додатку ''Види чуда'' Мирослав Максимовић пише о свом детињству, у ''Препорученом'' објављене су приповетке неколицине шведских писаца које је превео и приредио Предраг Црнковић. У додатку ''Појединачно'' објављен је ''разговор'' с песником Драганом Хамовићем.
 
22. септембар 2017.  
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750