Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

У новом броју ''Повеље''
На првим страницама новог броја нашег часописа ''Повеља'', односно рубрици ''Прочеље'', налазе се песнички и прозни радови Николе Вујчића, Ненада Шапоње, Врсана Лештарића, Љубише Ћирковића, Милана Мицића, Марије Ракић Шаранац, Драгише Обрадовића, Атјане Дрековић, Дубравке Матовић и Ђорђа Богојевића. У рубрици ''Премошћења'', резервисаној за преведену књижевност, објављене су приче Владимира Набокова ''Путник''и песме Агњешка Гинко, у преводима Алена Бешића, односно Александра Шаранца.

''Песников избор'' сачинио је Зоран Петровић, док су у ''Понирањима'' објављени есеји Јовице Станковића (''Рани есеј Николе Милошевића'' ) и Ане Бојановић (''Даблин – град из кога се не може побећи''). У ''Приступима'' Стеван Тонтић, Стојан Ђорђић, Владимир Гвозден, Јасмина Врбавац, Драган Бабић, Урош Ристановић и Радмила Гикић Петровић пишу о новим књигама Радмиле Лазић, Драгана Јовановића Данилова, Светлане Слапшак, Жарка Радаковића, Ненада Јовановића, Енеса Халиловића и Татјане Јанковић.  
У рубрици ''Подручја'' објављен је прилог Радоша Ракуша ''Светлост од светлости'' поводом изложбе Слободана Маринковића ''Светло и објекти''. Сликар Ђорђе Симић у ''Прикљученијама'' присећа се сликарских колонија у Републици Српској, односно БиХ, док у рубрици ''Поводи'' Бојан Ђорђевић пише о Светом Сави ''на путевима и раскршћима српске културе''.
У рубрици ''Предмет Повеље'' објављене су приче канадских инуита ( Морис Коајо, Жак Паске), у преводу с француског Анђе Петровић. У ''Позитиву'' је Дана Тодоровић, док је ''Појмовник'' сачинио Љубодраг П. Ристић.
У додатку ''Види чуда'' Мирослав Максимовић пише о свом детињству, у ''Препорученом'' објављене су приповетке неколицине шведских писаца које је превео и приредио Предраг Црнковић. У додатку ''Појединачно'' објављен је ''разговор'' с песником Драганом Хамовићем.
 
22. септембар 2017.  
 

Јавне набавке

Вести

 
  • У петак, 6. октобра на Филолошком факултету у Београду, поводом Дана факултета, Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" Краљево уручена је Повеља захвалности за континуирану подршку и изузетну сарадњу у развоју науке о језику, књижевности и култури.
  • У среду, 27. септембра, са почетком у 18 сати, на трећем спрату краљевачке библиотеке, почиње са радом Књижевна радионица, намењена деци до осмог разреда основне школе. Водитељ радионице је Гордана Тимотијевић, писац за децу. 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750