Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Сабрана дела Стефана Првовенчаног
У краљевачкој библиотеци представљена су Сабрана дела Стефана Првовенчаног у издању Српска књижевне задруге и Народне библиотеке ''Стефан Првовенчани''. О овом дивот издању говорили су др Драган Хамовић, Драган Лакићевић, проф. др Љиљана Јухас Георгијевски и проф. др Томислав Јовановић. Књига је штампана о трошку Града Краљева, у поводу обележавања осамстогодишњице краљевског крунисања Стефана Немањића у манастиру Жичи. 
Др Драган Хамовић, посебни саветник министра културе, истиче да је штампање ове књиге ''најсадржајнији и најсимболичнији начин сећања на великог српског владара и књижевника средњег века према чијој смо успомени обавезни и да ће нас по овом издању потомци, можда, препознати као своје, јер су нам'', каже Хамовић, ''неизвесни и прошлост и време пред нама...''
Драган Лакићевић, уредник књиге, подсетио је да је за 125. година постојања Српска књижевна задруга значајну пажњу посветила старој српској књижевности, нагласивши да је ова књига ''историјски и књижевни споменик''.
Проф. др Љиљана Јухас Георгијевски Стефана Првовенчаног сматра једним од најзначајнијих српских писаца у средњем веку, посебну пажњу посветивши његовом делу Живот светог Симеона, Хиландарској и Мљетској повељи. Она је истакла да повеље из средњег века нису имале само правни, већ и књижевни садржај.
-Дело Живот светог Симеона представља целовити приказ живота великог жупана Стефана Немање, зачетника лозе Немањића и оца Стефана Првовенчаног, Светог Саве и кнеза Вукана. Основна линија овде јесте приповедна, али је веома присутан и лирски слој. Стефаново дело привлачило је пажњу лепотом казивања и поетичношћу и кроз векове је оставило видан траг и утицај на писце тог доба – каже Љиљана Јухас Георгијевски.
Проф. др Томислав Јовановић је на занимљив и пријемчив начин говорио о недостатку аутографије јер ''ми данас у Србији не поседујемо оригиналне рукописе из средњег века, рецимо Светог Саве, већ само преписе тих дела. То је случај и са рукописима Стефана Првовенчаног – нагласио је Јовановић.
Синоћ је у краљевачкој библиотеци отворена и изложба ''Стефан Првовенчани у књижевности и историографији'', чије су ауторке,наше  библиотекарке, Ивана Хренко и Данка Спасојевић. Одломак из Стефанове Хиландарске повеље прочитао је глумац Драган Пешић.
 
15. септембар 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • У петак, 6. октобра на Филолошком факултету у Београду, поводом Дана факултета, Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" Краљево уручена је Повеља захвалности за континуирану подршку и изузетну сарадњу у развоју науке о језику, књижевности и култури.
  • У среду, 27. септембра, са почетком у 18 сати, на трећем спрату краљевачке библиотеке, почиње са радом Књижевна радионица, намењена деци до осмог разреда основне школе. Водитељ радионице је Гордана Тимотијевић, писац за децу. 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750