Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Песме и књиге из доба Стефана Првовенчаног
Народна библиотека ''Стефан Првовенчани'' бројним програмима учествује у градском обележавању осам векова од крунисања краља Стефана Немањића, ( у историји познатог као Првовенчани ) у манастиру Жичи. Најпре је у читаоници Дечјег одељења одржан поетско музички програм ''Свечаница-песмарица'' у којем су учестовали ученици Етно одсека Музичке школе ''Стеван Мокрањац'' који су изводили композиције из балканских земаља којима је владао Првовенчани, а глумац Драган Пешић казивао одломке из дела првог немањићког краља. 
 
Сутрадан је проф. др Александра Вранеш, одржала предавање ''Српске библиотеке у доба Стефана Првовенчаног''. Она је нагласила да су у средњем веку књиге углавном чуване у манастирима и да се највећа међу њима налазила у Манастиру Хиландару.
-Манастири су поседовали литургијске књиге неопходне за вршење службе и то су, заправо, прве колекције. Жанрови тих књига су различити. Највише је житијских, путописних, правних...

Стефан Немањић једини је световни писац свог доба. Можемо га слободно назвати класиком српске литературе средњег века. Иако у целости нису сачувани сви његови рукописи, можемо рећи да је и у овој области оставио неизбирисив траг. Библиотеке су, сасвим сигурно, имали краљеви Владислав и Урош, Стефанови синови, а поуздано знамода је веома образован био краљ Радослав, о Светом Сави да и не говоримо...Све нас ово упућује на закључак да је књига у доба краља Стефана Првовенчаног била веома поштована – рекла је Александра Вранеш.
 
12. септембар 2017.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750