Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Песме и књиге из доба Стефана Првовенчаног
Народна библиотека ''Стефан Првовенчани'' бројним програмима учествује у градском обележавању осам векова од крунисања краља Стефана Немањића, ( у историји познатог као Првовенчани ) у манастиру Жичи. Најпре је у читаоници Дечјег одељења одржан поетско музички програм ''Свечаница-песмарица'' у којем су учестовали ученици Етно одсека Музичке школе ''Стеван Мокрањац'' који су изводили композиције из балканских земаља којима је владао Првовенчани, а глумац Драган Пешић казивао одломке из дела првог немањићког краља. 
 
Сутрадан је проф. др Александра Вранеш, одржала предавање ''Српске библиотеке у доба Стефана Првовенчаног''. Она је нагласила да су у средњем веку књиге углавном чуване у манастирима и да се највећа међу њима налазила у Манастиру Хиландару.
-Манастири су поседовали литургијске књиге неопходне за вршење службе и то су, заправо, прве колекције. Жанрови тих књига су различити. Највише је житијских, путописних, правних...

Стефан Немањић једини је световни писац свог доба. Можемо га слободно назвати класиком српске литературе средњег века. Иако у целости нису сачувани сви његови рукописи, можемо рећи да је и у овој области оставио неизбирисив траг. Библиотеке су, сасвим сигурно, имали краљеви Владислав и Урош, Стефанови синови, а поуздано знамода је веома образован био краљ Радослав, о Светом Сави да и не говоримо...Све нас ово упућује на закључак да је књига у доба краља Стефана Првовенчаног била веома поштована – рекла је Александра Вранеш.
 
12. септембар 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • У петак, 6. октобра на Филолошком факултету у Београду, поводом Дана факултета, Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" Краљево уручена је Повеља захвалности за континуирану подршку и изузетну сарадњу у развоју науке о језику, књижевности и култури.
  • У среду, 27. септембра, са почетком у 18 сати, на трећем спрату краљевачке библиотеке, почиње са радом Књижевна радионица, намењена деци до осмог разреда основне школе. Водитељ радионице је Гордана Тимотијевић, писац за децу. 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750