Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Започео Жички духовни сабор Преображење 2017
-Пре 26 година, иницијативом песника краљевачког Књижевног клуба, основана је манифестација коју смо назвали Данима преображења. Било је то време помало буновног националног полета и заноса, па нам се чинило да на овај начин доприносимо, пре свега, духовном преображају и узлету наше средине. Ако је међу нама, тада, било несугласица које би све садржаје манифестација требало да има, око једног смо сви били сагласни. Да стожер свега мора бити Манастир Жича и њена вековна духовност... И  једино је то до данашњег дана остало стамено и неразрушиво. Све друго се временом мењало.

Манифестација је временом сама узела оквире и обим који јој одговара, пригрлила је српску поезију и песнике, као и овогодишњег добитика Жичке хрисовуље песника Моша Одаловића, и сама изазбрала себи име: Жички духовни сабор Преображење. Њени су организатори, као и тада, Народна библиотека Стефан Првовенчани, Народни музеј и Књижевни клуб, а домаћин град Краљево...Ово се чуло на отварању Жичког духовног сабора Преображење 2017, који је синоћ започет у краљевачком Народном музеју. Отворио га је др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева, а након тога отворена је и изложба Шапат кроз вечност, ауторке Виолете Цветаноске, кустоса-етнолога. Реч је о изложби ћилима коју је отворила Драгиња Маскарели, виши кустос Музеја примењених уметности у Београду.
У музичком делу програма учествовао је Градски хор Црвчанин.
 
17. август 2017.
 

150. година Читаонице


Јавне набавке

Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750