Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Зен је начин живљења
-Зен није религија. Није гатање, није читање мисли, није техника за развијање натприродних способности. Зен је начин живљења. Поимање да постоји сада, да је само сада истина и реалност, а све је друго илузија. Зен ослобађа човека од непотребних душевних мука, учи га како да живи богатије и да се не троши на ситнице...то је суштина зена.
Овим уводом започела је своје предавање у краљевачкој библиотеци о зену Бранка Такахаши, писац и преводилац с јапанског језика, познавалац древних источњачких филозофија, вештина и школа медитације. Ова школа чува и преноси живу мудрост коју је Буда досегао седећи у медитацији под дрветом просветљења.
 
-Један од најпознатијих учитеља зена, Доуген, каже: ''Упознати Будин пут значи упознати себе. Упознати себе значи заборавити себе''...Кад човек потпуно заборави на себе, он постане једно са небом и земљом. Тада га обично неки надражај (најчешће је то звук) из спољашњег света врати у реалност. То је тренутак кад јасно схвати да је дотле био потпуно празан, да је свега нестало – и тај тренутак означави сатори. Од тог момента то више није исти човек. Просветљени човек живи много хармоничније и много интензивније, а интензивно живи јер се, између осталог, не троши на ситнице...каже Бранка Такахаши.
Ово инспиративно предавање, упркос несносној врућини, изазвало је пажњу посетилаца који су предавачу постављали бројна питања о источњачким начинима постизања духовног и душевног мира, жељни избављења од заморних ''западњачких'' филозофија.
 
5. август 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • У среду, 27. септембра, са почетком у 18 сати, на трећем спрату краљевачке библиотеке, почиње са радом Књижевна радионица, намењена деци до осмог разреда основне школе. Водитељ радионице је Гордана Тимотијевић, писац за децу. 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 1

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750