Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Зен је начин живљења
-Зен није религија. Није гатање, није читање мисли, није техника за развијање натприродних способности. Зен је начин живљења. Поимање да постоји сада, да је само сада истина и реалност, а све је друго илузија. Зен ослобађа човека од непотребних душевних мука, учи га како да живи богатије и да се не троши на ситнице...то је суштина зена.
Овим уводом започела је своје предавање у краљевачкој библиотеци о зену Бранка Такахаши, писац и преводилац с јапанског језика, познавалац древних источњачких филозофија, вештина и школа медитације. Ова школа чува и преноси живу мудрост коју је Буда досегао седећи у медитацији под дрветом просветљења.
 
-Један од најпознатијих учитеља зена, Доуген, каже: ''Упознати Будин пут значи упознати себе. Упознати себе значи заборавити себе''...Кад човек потпуно заборави на себе, он постане једно са небом и земљом. Тада га обично неки надражај (најчешће је то звук) из спољашњег света врати у реалност. То је тренутак кад јасно схвати да је дотле био потпуно празан, да је свега нестало – и тај тренутак означави сатори. Од тог момента то више није исти човек. Просветљени човек живи много хармоничније и много интензивније, а интензивно живи јер се, између осталог, не троши на ситнице...каже Бранка Такахаши.
Ово инспиративно предавање, упркос несносној врућини, изазвало је пажњу посетилаца који су предавачу постављали бројна питања о источњачким начинима постизања духовног и душевног мира, жељни избављења од заморних ''западњачких'' филозофија.
 
5. август 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 1

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750