Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Српске библиотеке у доба Стефана Првовенчаног
„Историја библиотекарства у Србији није целовита, мало је археолошких истраживања која би допринела расветљавању ове теме, али, ипак, знамо да су књиге у Србији у средњем веку биле веома поштоване и чуване и да су имале ауру недостижности и посебне духовности. Знамо и то да су се прве библиотеке налазиле у манастирима и на дворовима богатих властелина. Свети Сава у Карејском типику прописује начин држања и чувања књигу у манастирским одајама.  Оне у то доба, према неким истраживањима, нису биле веће од три метра квадратна, да су књиге држане на полицама и да им је највећи непријатељ била влага.”
др Александра Вранеш
Овако је своју причу, у краљевачкој библиотеци, о српским библиотекама у средњем веку, с нагласком на доба Стефана Првовенчаног, започела проф. др Александра Вранеш, с београдског Филолошког факултета, наглашавајући да библиотека Манастира Хиландара на Светој Гори, са преко хиљаду рукописа, „представља срж српског духовног наслеђа”.
– Манастири су имали литургијске књиге неопходне за вршење службе и око њих су стваране колекције. То су, заправо, наше прве националне библиотеке... Како су оне настајале сазнајемо из књижевних дела тог доба, повеља, хрисовуља, златнопечатних була и правних аката. Жанрови тадашњих књига су различити. Наравно, највише је житија светаца, затим имамо путописних дела, а правне књиге, даровнице, повеље, законоправила... имају у себи и поетског набоја – наглашава Александра Вранеш.
Означавајући краља Стефана Првовенчаног, крунисаног у Манастиру Жичи, спретним владаром и дипломатом, Вранеш га назива и „класиком српске литературе средњег века”.
– Стефан Немањић је једини световни писац свог доба. Иако нису у целости сачувани сви његови рукописи, па ни дело Живот Светог Симеона, можемо рећи да је и у овој области оставио неизбрисив траг. Библиотеке, сасвим сигурно, имали су и краљеви Владислав и Урош, знамо да је краљ Радослав био веома теолошки образован, о Светом Сави и његовим делима да и не говоримо... Све то говори да је књига на немањићким дворовима била присутна и веома поштована – потврђује Александра Вранеш.
Ово предавање, поводом обележавања осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног, истиче Вранеш, „мали је допринос овој теми”.
 
27. јун 2017. 
 

Јавне набавке

Вести

 
  • У среду, 27. септембра, са почетком у 18 сати, на трећем спрату краљевачке библиотеке, почиње са радом Књижевна радионица, намењена деци до осмог разреда основне школе. Водитељ радионице је Гордана Тимотијевић, писац за децу. 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750