Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Књига о узроцима Балканских ратова
У краљевачкој библиотеци представљена је књига Дарка Михајловића Српска дипломатија о догађајима у Македонији 1903 – 1904. године. У њој аутор истражује међусобне односе држава и анализира догађаје који су утицали на геополитику Балкана и довели до Балканских ратова.
-Михајловић је у првом поглављу Македонско питање прецизно и детаљно обрадио феномене као што је појмовно, историјско и географско одређење Македоније, потом однос балканских држава према македонском питању, а у основним поставкама и каква је политика била великих европских сила према Балкану, посебно питању Македоније.
 
У овом поглављу посебно је анализиран покушај дипломатије Србије која је имала подршку и Црне Горе, да призна питање српске државности у Македонији, паралелно са сличном политиком која је вођена у Старој Србији и у другим областима тадашње Турске на Балкану  у којима је у већем броју живео српски народ... Ова књига представља важну допуну постојећој литератури и научним радовима за питање Македоније у наведеном периоду, мада се кроз њега преламају и рефлексије укупних међусобних односа тадашњих балканских држава као и великих сила на овом простору... рекао је проф. др Драган Петровић, рецензент ове књиге.
Аутор Дарко Михајловић наглашва да су кроз извештаје српских дипломата у периоду 1903 – 1904. године, анализирани континуирани рад дипломата на терену, сукоби на подручју Македоније и настојања да се помогне сународницима на том простору, те да се утиче на одлуке Порте и великих сила...
У програму је учествовала и Александра Павић похвалом стилу ове књиге.
 
14. јун 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 1

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750