Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Прилагођавање
У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у понедељак, 5. јуна представљена је књига др Ђокице Јовановића „Прилагођавање: Србија и модерна: од стрепње до сумње“. Ову књигу издали су Дан граф и Институт за социолошка истраживања Филозофског факултета у Београду. Прво издање књиге Српско социолошко друштво наградило је наградом „Војин Милић“ за најбољу социолошку књигу у 2012. години.

Поред аутора др Ђокице Јовановића, професора на Филозофском факултету у Београду, о књизи су говорили проф. др Ђуро Шушњић, социолог и филозоф, др Ивица Живковић, теолог и мр Владимир Маровић, филозоф. Говорећи о делу професор Шушњић између осталог је рекао: „Писац ове сјајне књиге Ђокица Јовановић открива дубоко укорењена веровања, идеје, навике, склоности и успомене које је српски народ створио о себи и другим народима током векова: све је то наталожено, похрањено и очувано у колективном несвесном и подсвесном нашег народа!
Писац ове обимне књиге поставља важна и одважна питања, и нуди схватљиве и прихватљиве одговоре. Она је дебело писмо онима које воли – читаоцима и свим људима бистра ума и чиста срца.
Она је више од књиге, она је дело, јер делује док је читате и прочитате – док сам је читао, пожелео сам да сам је ја написао. Тачно и лепо говори Драган Великић: ,Из књиге се не може изаћи, када се једном у њу уђе.'“
„Ђокица Јовановић себе поставља у позицију критичког теоретичара који се не мири и који разборитошћу и духовношћу не дâ мира окошталом обичајносном систему, чиме дело садржи морално-етичку димензију. Зато ово дело није само неопходно, већ и нужно читати“, речи су мр Владимира Маровића. Др Ивица Живковић је дао теолошки коментар дела низањем реторичких питања, од анализе по тим питањима ова књига је саздана.
 
7. јун 2017. године
 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 1

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750