Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Негујмо српски језик
У краљевачкој Библиотеци одржан је програм поводом отварања изложбе Негујмо српски језик, с бројним учесницима из света књижевности, библиотекарства, глуме... Ова акција  коју спроводе Министарства културе и информисања и просвете, науке и технолошког развоја,  београдски Филолошки факултет, Библиотека града Београда и РТС, има за циљ да скрене пажњу на свакодневне језичке недоумице, разоткрије неке језичке предрасуде и побуде свест о значају бриге о језику као важном чувару и носиоцу културних вредности.

– Језик је наша лична карта. Он је, заправо, невидљива установа једног народа. Треба чувати и ову невидљиву, али и видљиве као што су библиотеке, музеји, позоришта. Због тога ће Министарство иницирати системске мере које ће нас обавезивати на ову врсту чувања – рекао је Драган Хамовић, посебни саветник министра културе.
 
Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, нагласила је да је поносна што је ова библиотека активни учесник акције која има за циљ да подстакне младе људе да брину о свом језику. Писац Влада Андрић је закључио да без свог језика не постојимо и да је наша обавеза да га сачувамо и предамо потомцима, док је глумац Светислав Буле Гонцић рекао да се са својим колегама глумцима свесрдно укључио у ову акцију.
– Научивши српски језик, упознао сам душу српског народа више него да сам прочитао сто социолошких књига о Србији. Није било лако научити га, али савладао сам га зато што сам га заволео. Могао сам да своје хуманитарне акције спроводим са много скромнијим знањем српског језика, али сам пред светом желео да сведочим о вашој стварности, а то се не може без познавања српског језика – рекао је француски хуманиста Арно Гујон. 


За најмлађе су изведене сценске бајке Девојка бржа од коња и Чардак ни на небу ни на земљи, док је химну Негујмо српски језик извео хор Дечјег села Звездице.
У оквиру акције одржана је радионица "Краљевчани негују српски језик". Са ученицима ОШ "Светозар Марковић"  радионицу су реализовале библиотекарке Библиотеке града Београда Виолета Ђорђевић, Амалија Витезовић и Владислава Ивковић Марковић.

19. мај 2017.  

 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 1

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750