Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Света царска српска лавра Хиландар
Прошлог лета навршило се хиљаду година од најстаријег познатог писаног помена српског Манастира Хиландара. Књига Света царска српска лавра Хиландар на Светој Гори Атонској, у издању Задужбине Манастира Хиландара, проф. др Мирка Ковачевића, главног архитекте обнове ове светиње, представља сажетак првог миленијума историје Манастира, понајвише са аспекта његове градитељске баштине, али и кроз приказ духовног и уметничког блага које се у њему чува.

На преко 600 страница аутор излаже знање сакупљено током педесетогодишњег периода у коме се на разне начине бавио Хиландаром, од снимања и проучавања, до рада на конзервацији и рестаурацији пре и после катастрофалног пожара 2004. године. Текст је праћен бројним архитектонским цртежима и фотогарафијама... У погледу ширине обухвата хиландарске градитељске баштине, Ковачевићева књига права је ризница података и јединствени каталог свих данас познатих хиландарски грађевина... записано је о овој књизи.
- Обухватио сам све грађевине Хиландара, оне које су део утврђене целине и све друге. Није реч само о зидовима, него о ономе што они на себи, као уметничко благо и сведочанство манастирских векова, на себи носе... када је 2004. године у великом пожару уништено две трећине манастирског комплекса, горко сам заплакао, али су ме монаси и игуман Методије утешили речима – Божја воља. Доста тога је обновљено и све има некадашњи изглед – каже проф. др Мирко Ковачевић.
За своје прегалаштво и посвећеност Манастиру Хиландару, СПЦ је Ковачевићу доделила Орден Светог Саве.
Његова књига посвећена Хиландару представљена је у краљевачкој Библиотеци. Њу је представио аутор.
 
18. мај 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 1

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750