Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Свевременски Његош
Његош је, по сведочењу Љубомира Ненадовића који га је пратио на путу по Италији, упражњавао умно-срчану молитву. Будно мотрите на околности вашег доба, подучава нас Игњатије Богословац. Нико о томе није разборитије размишљао од Његоша, јер су га околности у којима је живео и стварао на то натерале. Можда баш због тога и данас његово дело даје нам обрасце како се у овом времену треба понашати. Јер, како тврди један немачки научник, неће бити мира у свету, док не буде мира међу религијама.
 
О овим, епским и етичким одликама ''Горског вијенца'' Петра Другог Петровића Његоша, говорила је у краљевачкој библиотеци књижевна критичарка Милица Вучковић. Она је у свом предавању Хришћанска етика и  народна епика у Његошевом стваралаштву цитирала Андрића да је владика црногорски и генијални песник и мислилац крсту служио а Милошем (Обилићем) живео

 - Његош носи све врлине које недостају нашем времену: дипломатичност и мудрост, говорио је више језика, путовао и стицао знања. На власт је дошао са само 17, а капитално дело наше књижевности, Горски вијенац, написао је са 33 године. Иако је оно објављено 1847. године и данас је, после 170 лета, врло живо. И данас, као и у Његошево време,назире се и прети сукоб крста и луне и данас човекове бробе за превласт добра морају бити непрестане и питамо се, као и Његош некада, да ли ће се наш век  гордити међу вијековима.
Каже се да после Горског вијенаца није било потребе нити се епика више певала. Његош је у слепом гуслару и певачу Филипу Вишњићу и народној поезији видео своје узоре. Ипак, Црњански предлаже да треба истицати и лирско у Његошевој епици, чија је потка косовска мисао и обилићевска етика – рекла је Милица Вучковић.

Она тврди да је везу с епиком Његош успостављао са ликовима из народа као што је владика Данило.
-Сви други ликови Горског вијенца су у оправданој сенци владике Данила. Он је одсликан изнутра, а сви други по спољашности.Чак је и игуман Стефан у његовој сенци јер се у делу појављује као филозоф и народ га не препознаје до краја као свога.Тај народ је код Његоша коло које носи идеју унутрашњег јединства које нам је и данас неопходно – каже Милица Вучковић.

22. април 2017.

 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 1

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750