Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Свевременски Његош
Његош је, по сведочењу Љубомира Ненадовића који га је пратио на путу по Италији, упражњавао умно-срчану молитву. Будно мотрите на околности вашег доба, подучава нас Игњатије Богословац. Нико о томе није разборитије размишљао од Његоша, јер су га околности у којима је живео и стварао на то натерале. Можда баш због тога и данас његово дело даје нам обрасце како се у овом времену треба понашати. Јер, како тврди један немачки научник, неће бити мира у свету, док не буде мира међу религијама.
 
О овим, епским и етичким одликама ''Горског вијенца'' Петра Другог Петровића Његоша, говорила је у краљевачкој библиотеци књижевна критичарка Милица Вучковић. Она је у свом предавању Хришћанска етика и  народна епика у Његошевом стваралаштву цитирала Андрића да је владика црногорски и генијални песник и мислилац крсту служио а Милошем (Обилићем) живео

 - Његош носи све врлине које недостају нашем времену: дипломатичност и мудрост, говорио је више језика, путовао и стицао знања. На власт је дошао са само 17, а капитално дело наше књижевности, Горски вијенац, написао је са 33 године. Иако је оно објављено 1847. године и данас је, после 170 лета, врло живо. И данас, као и у Његошево време,назире се и прети сукоб крста и луне и данас човекове бробе за превласт добра морају бити непрестане и питамо се, као и Његош некада, да ли ће се наш век  гордити међу вијековима.
Каже се да после Горског вијенаца није било потребе нити се епика више певала. Његош је у слепом гуслару и певачу Филипу Вишњићу и народној поезији видео своје узоре. Ипак, Црњански предлаже да треба истицати и лирско у Његошевој епици, чија је потка косовска мисао и обилићевска етика – рекла је Милица Вучковић.

Она тврди да је везу с епиком Његош успостављао са ликовима из народа као што је владика Данило.
-Сви други ликови Горског вијенца су у оправданој сенци владике Данила. Он је одсликан изнутра, а сви други по спољашности.Чак је и игуман Стефан у његовој сенци јер се у делу појављује као филозоф и народ га не препознаје до краја као свога.Тај народ је код Његоша коло које носи идеју унутрашњег јединства које нам је и данас неопходно – каже Милица Вучковић.

22. април 2017.

 

Јавне набавке

Вести

 
  • У среду, 27. септембра, са почетком у 18 сати, на трећем спрату краљевачке библиотеке, почиње са радом Књижевна радионица, намењена деци до осмог разреда основне школе. Водитељ радионице је Гордана Тимотијевић, писац за децу. 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 1

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750