Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Имендан у библиотеци
Синоћ је у краљевачкој библиотеци одржан централни програм обележавања 135. годишњице Имендана града Краљева. Овој свечаности присуствовали су челници града, предвођени градоначелником др Предрагом Терзићем и заменициом градоначелника Марицом Мијаиловић. На 19. април 1882. године, када је краљ Милан Обреновић удовољио молби житеља тадашњег Карановца да се њихова варош назове Краљево, подсетио је песник Милош Милишић, а градоначелник Предраг Терзић је у свом обраћању рекао како ''Краљевчани већ 135 година поносно носе ово име.''

Након овог подсећања на историјску прошлост, одржан је програм из нашег серијала Краљевчани посвећен делу Миломира Краговића. Најпре је о Краговићевим књигама за најмлађе читаоце говорио песник Милоје Радовић, истакавши да је реч о ванредно плодном и оствареном писцу дечје литературе.
Након тога, повео се разговор о Краговићевом прозном и песничком стваралаштву, преведеном на више европских језика и награђиваним најугледнијим признањима. Било је речи и о Краговићевом новинарском, уредничком и издавачком раду.

-Рођен сам у Рашки али сам још као дете дошао у Краљево и сматрам се Краљевчанином. Овде сам започео свој књижевни рад. Моја прва књига песама ''Толико сам мртав'' објављена је овде 1971. године, а моји вршњаци зачетници су интензивног књижевног живота овога града који данас врхуни, нарочито у области поезије...Почаствован сам што сте ово вече посветили мени и мом књижевном делу – рекао је Миломир Краговић.
У овом, иначе веоима посећеном програму, учестовали су и ученици Музичке школе ''Стеван Мокрањац'' из Краљева.

20. април 2017.

 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 1

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750