COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Ко је Јоаким?
Неколико претходних година Народна библиотека Стефан Првовенчани организује серијал Вршњачка едукација, у сарадњи са основним и средњим школама са територије наше Општине. Синоћ смо, по први пут, имали ту част да наш програм буде део једног позоришног фестивала. Ученици Медицинске школе су уз помоћ професора Жарка Милојчевића и библиотекарке Нине Раденковић припремили програм Ко је Јоаким?
 
Пре него је постао писац – просветитељ, преводилац, лингвиста, путописац и глумац, Јоаким Вујић је био жељан знања. Његово школовање било је веома темељно, а знање енциклопедијско. Одатле је кренула приповест о његовом животу, а надовезивали су се пасажи о Карановцу и Жичи, Вуку Караџићу, као и читање комедије на славеносрпском језику. Овај програм колажног карактера употпунила је видео презентација коју су ученици припремили, као и одабрани делови телевизијске серије.
Рађање и развијање театра Јоакима Вујића у нашој земљи, свакако, има значај револуционарне културне појаве, а о развијању позоришне уметности у Срба присутнима је приповедао, позоришни редитељ и директор краљевачког позоришта, Миодраг Динуловић. Наш гост осврнуо се и на однос кнеза Милоша Обреновића према позоришту, као и на садашњи положај позоришта у Србији.
 
18. новембар 2016.

 

 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750