Почетна страна arrow Дешавања arrow Програми у Библиотеци arrow Завршен Жички духовни сабор Преображење 2016.

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Завршен Жички духовни сабор Преображење 2016.
Данас је, на Преображење Господње, у трпезарији Манастира Жиче, песнику Живораду Недељковићу уручена Жичка хрисовуља, чиме је окончан Жички духовни сабор Преображње 2016. О Недељковићевом песничком делу говорили су др Драган Хамовић, председник жирија за доделу овог признања и проф. др Бојана Стојановић Пантовић, с новосадског Филозофског факултета. Награду је уручио др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, истакавши да ''дело Живорада Недељковића заслужује највиша признања...'' Бираним речима добитнику се обратио архијерејски заменик епископа жичког Јустина, протојереј ставрофор Љубинко Костић.

-Има ли иоле јасног становишта о томе шта поезија може да чини, и ако може, треба ли да чини, о том наизглед схоластичком питању. Биће да је у самој поезији свих питања и спекулација преко главе. Узмимо тек да су и њена глава и њено срце одавно изустили: чиним много. Чули смо тај вапијући шапат. Поверовали му од малена, дабоме. То што је овај свет све гори, можда и најгори од искушаних, није у вези са поезијом...
Шта да чини песник, дотакнимо се и њега и његовог живота који је јемство његовог дара и опредељења, шта чини он који плаћа високу накнаду непоткупљивости и оданости својим стиховима, у доба када срачунатост спаја неспојиво хотећи да што више узме. Непреводив, износ накнаде није никада на песниковој расходној страни. У доба бујајућег воајеризма, песник излаже нагост своје душе и нема илузија о властитим и другим  моћима, имеђу којих зјапи амбис. Шта да чини он који творачки каже да и Жича и бољи свет из његовог срца излазе, и непосустао верује да ће његову искушеничку радост, која одређује и искуство и свест, имати ко да упамти. Премда није изгледно да ће служење језику и дарове тог служења неко применити. Нема недоумица: опет је реч о плаћању, које песник именује као поклањање и поклоњење. Реч је о схватању саме суштине живота; песникова објава у језику је иступање човека чији живот по правилу одступа од устаљених мера и представа, песник врло често и у таквом свом видљивом животу истински не живи. Да живи, поезије зацело не било на овом комаду тла притиснутом посрнућима која упорно настоје да га претворе у живо блато. Устрајности поезије и вере немерљиво су веће. Време тече да би се избистрили видици, да би у висини остало оно највредније, уз обнову врсте, чиме се појединац може продужити. Тече време, да би однекуд искрсли чисти извори. Ако ико, уверен сам да их поезија може препознати, када већ нису препозната врела која нам неупоредива нуди – изнео је, у својој беседи, Живорад Недељковић.
Његове стихове на церемонији уручења казивао је глумац Небојша Дугалић. У музичком делу програма учествовали су Јана Милишић, Верица Трикош и Предраг Недељковић.
 
19. август 2016.
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750