COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Апотеоза српским гуслама
Синоћ је, у организацији краљевачке библиотеке, Народног музеја и Дома Војске Србије, представљена монографија Апотеоза српским гуслама коју је приредио Дејан Томић, некадашњи музички уредник Радио телевизије Нови Сад. Књига је урађена по принципу алманаха, у којем се налазе текстови бројних аутора.
izvor: Vecernje novosti
-Монографију сам приредио као што су некада прављене књиге за народ. Очекујем да ће побудити интерес код најшире читалачке публике. Ово је моја седамнаеста књига којом сам желео да укажем на свеприсутност и свевременост гусала, једноставног, али изузетно значајног инструмента за српски народ. У њој су објављени бројни текстови о гуслама и гусларима у свим крајевима где су живели и где живе Срби. Уз то, ту су и текстови шездесетак страних историчара, књижевника, путописаца и музиколога о значају и карактеру гусларске народне уметности – истиче Дејан Томић.
Монографија је илустрована репродукцијама слика Анастаса Јовановића, Катарине Ивановић, Паје Јовановића, Уроша Предића, Надежде Петровић...скулптура и рељефа Ивана Мештовића, Ђорђа Крстића, Сретена Стојановића... Издавач монографије је Српска књижевна задруга Српског народног вијећа Црне Горе.
О њој су на синоћњем представљању, осим приређивача, инспиративно говорили Милоје Радовић, Радослав Премовић и Радован Пековић. У уметничком делу програма учествовали су глумац Миле Недељковић и гуслар Петар Мишовић.
 
30. август 2016.
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750