Почетна страна arrow Дешавања arrow Програми у Библиотеци arrow Шеснаест векова јапанске поезије

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Шеснаест векова јапанске поезије
Поетски језик првих јапанских збирки песама, Ман'јошу, Кокинвакашу, Шинкокинвакашу... подсећа на космос у тренутку Великог праска: згуснут, набијен значењима. Кратке песме збиља су кратке, али морамо их читати више пута да бисмо детектовали сва значења, све нијансе. Јапанска поезија тих времена најбоље се може дефинисати као '' с мало речи, много рећи''... Како се даље развијала јапанска лирика, видимо у збирци издатој 922. године. Кокинвакашу, Збирка старих и нових песама, прва је антологија састављена по налогу императора.

Садржи 1111 песама, сабраних у двадесет свитака; шест свитака посвећено је годишњим добима, пет љубави, у целом једном свитку су песме о лутањима, а такође су издвојене и групе песама са честитањима, тужбалицама... Кокинвакашу је настала у периоду Хеиан (794-1185)...У збирци су уврштене песме око 120 аутора, чија су имена позната, али за више од 450 песама се не зна ко их је написао. Од 120 познатих аутора, тридесетак је жена...
Овако је предавање о 16 векова јапанске поезије, синоћ у краљевачкој библиотеци, започела Бранка Такахаши, писац и преводилац с јапанском језика, житељ Токија, познавалац јапанске културе и књижевности. Бројним примерима, од осмог века, времена настанка првих јапанских лирских остварења, до данашњих дана, Такахаши је показала да је лирика Земље излазећег сунца специфична, дубоко изнијансирана и да представља спрег памети и срца, душе и ума. Богата песничка традиција у савременом добу транспонована је у модерну песничку реч, с чврстим темељима из прохујалих векова. Колико је јапанска песничка реч жива и популарна, показује и тзв. хаику поезија коју стварају песници широм света.
Стихове јапанских песника говорили су Миле Недељковић, Драгана Типсаревић, Данка Спасојевић, Ивана Хренко и Нина Раденковић.
 
4. август 2016.
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750