Почетна страна arrow Дешавања arrow Програми у Библиотеци arrow Са Живорадом Недељковићем, добитником Жичке хрисовуље

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Са Живорадом Недељковићем, добитником Жичке хрисовуље
Први програм посвећен овогодишњем добитнику Жичке хрисовуље, песнику Живораду Недељковићу, одржан је синоћ у краљевачкој библиотеци. О Недељковићевом делу говорили су Гојко Божовић и Ален Бешић.
-Из књиге у књигу можемо пратити како је Недељковић у зони веристичког искуства утемељио своје песничко позвање и како, на тим основама, пажљиво, у густим и наративним стиховима, нимало не журећи са изразом (што ваља схватити и као његов однос према дужини стиха и пресничког даха, и као разумевање прирођене динамике песничког израза, и као плод истинске бриге за заокруженост и изнијансираност самог стиха), изнутра сагледава најразноликија лица свакодневице, међу њима и нека којих без његових стихова једва да бисмо били свесни.

Недељковић је у низу књига, међу којима су свакако најзначајније Тутин и још педесет песама, Језик увелико, Тачни стихови и Негде близу, са непосусталим  миром, у који су се, наравно, уплитале сенке историјских, социјалних и политичких околности модерног доба, приказивао рубни свет свакодневице...рекао је Гојко Божовић.
-Ако бих морао да издвојим неку збирку која ми је интимно најблискија у позамашном опусу Живорада Недељковића, онда би то свакако била књига која је могло би се рећи и нетипична за његово стваралаштво, која представља врхунац истраживања једног поетичког модела који је ишао у постепену херметизацију израза и након које је била неминова и логичка поетичка промена, односно ова фаза дискурзивних, распричанијих пјесама какве срећемо у последњих неколико Недељковићевих књига. Ријеч је о књизи Други неко из 2005. године. Наиме, пишући о њој, упоредио сам начин на који Недељковић гради пјесму са уметношћу калачакри, чувених пјешчаних мандала тибетанских монаха. Прецизне, одуховљене, препуне симболички обремењених детаља, ове се живописне слике израђују мукотрпним, вишенедељним насипањем обојеног песка на претходно ицртану, кружну матрицу, почев од центра ка рубовима...рекао је Ален Бешић.
Стихове је говорио аутор.
 
18. август 2016.
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750