Почетна страна

Јавне набавке

Општа документа

За тинејџере

 

Ко је Јоаким?
Неколико претходних година Народна библиотека Стефан Првовенчани организује серијал Вршњачка едукација, у сарадњи са основним и средњим школама са територије наше Општине. Синоћ смо, по први пут, имали ту част да наш програм буде део једног позоришног фестивала. Ученици Медицинске школе су уз помоћ професора Жарка Милојчевића и библиотекарке Нине Раденковић припремили програм Ко је Јоаким?
 
Пре него је постао писац – просветитељ, преводилац, лингвиста, путописац и глумац, Јоаким Вујић је био жељан знања. Његово школовање било је веома темељно, а знање енциклопедијско. Одатле је кренула приповест о његовом животу, а надовезивали су се пасажи о Карановцу и Жичи, Вуку Караџићу, као и читање комедије на славеносрпском језику. Овај програм колажног карактера употпунила је видео презентација коју су ученици припремили, као и одабрани делови телевизијске серије.
Рађање и развијање театра Јоакима Вујића у нашој земљи, свакако, има значај револуционарне културне појаве, а о развијању позоришне уметности у Срба присутнима је приповедао, позоришни редитељ и директор краљевачког позоришта, Миодраг Динуловић. Наш гост осврнуо се и на однос кнеза Милоша Обреновића према позоришту, као и на садашњи положај позоришта у Србији.
 
18. новембар 2016.

 

 

150. година Читаонице


Вести

 
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" Краљево обавештава своје кориснике да је огранак у Матарушкој Бањи пресељен на нову адресу Жичка бр. 67.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Шта да читам

Пратите нас...

Блог Краљевачки октобар

Виртуелне изложбе

 
© 2019 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750