Почетна страна arrow Дешавања arrow Библиотека arrow Драгани Типсаревић Диплома заслужног грађанина

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Драгани Типсаревић Диплома заслужног грађанина
Поводом Дана Града Краљева, Скупштина Града доделила је признања и награде појединцима и организацијама. Међу награђенима је Драгана Типсаревић, управница Народне библиотеке ''Стефан Првовенчани''. Њој је, одлуком одборника локалног парламента, додељена Диплома заслужног грађанина за ''врхунске резултате у библиотекарству и мисионарењу књиге и читања.

Драгана Типсаревић  је рођена 1951. године у Врби код Краљева где је завршила Основну школу и Гимназију као ђак генерације. У току студија књижевности на Филолошком факултету Универзитета у Београду добила је октобарску студентску награду. Након дипломирања радила је од 1977. године као оперативни уредник часописа „Повеља“. Културно-просветна заједница Србије доделила јој је признање – Златну значку.
Од 1984. године  запослена је у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ у Краљеву. Радила је прво  као библиотекар за издавачку и  културно-образовну делатност и на пословима пропаганде књиге. Стручно звање - виши библиотекар добила је 1998. године, а највише стручно звање – библиотекар саветник стекла је 2009. године.
На место управника краљевачке Библиотеке именована је 2003. године.
Урадила је бројне велике послове на обезбеђивању што бољих услова за рад Библиотеке и то: завршетак и опремање трећег спрата од 530 квадрата чиме је Библиотека добила функционални простор за рад Дечјег одељења; формирање посебног Одељења периодике; реконструкцију струје у целом објекту, делом реконструкцију грејања, климатизацију комплетног простора библиотеке; реконструкцију ( донацијама) Библиотеке после земљотреса, реконструкцију огранка у Матарушкој Бањи, уређење и опремање сваког одељења; реконструкцију комплетног кровног покривача Библиотеке; уградњу путничког  лифта за осам особа по свим стандардима кроз централни део зграде чиме је библиотека постала доступна свима, што Библиотека, по дефиницији, и треба да буде.
Од 2007. године, интезивно се ради на дигитализацији фондова Завичајног одељења – и данас Библиотека поседује збирку од око 600 000 дигитализованих докумената као и посебни сајт (www.kraljevcani.rs)за претраживање те грађе.
Покретач је и организатор значајних културних манифестација у Краљеву које сада имају вишедеценијску  традицију и статус манифестације од изузетнод значаја - (Жички духовни сабор - Преображење, Светосавска академија, Краљевданска беседа, Дечја недеља). Библиотека у Краљеву је и културни центар, јер организује бројне књижевне и културне програме и манифестације за децу и одрасле (у току 2014. године  реализовано је 380 програм)! Само на Дечјем одељењу, уз друге програме, ради 14 едукативних и креативних радионица које су бесплатне за полазнике, а воде их, углавном волонтери. Учесници у богатим програмима Библиотеке за одрасле су врхунска имена српске књижевности и културе, а веома често, наши  програми и изложбе гостују у престижним просторима у Београду.
Библиотека је и комплетна издавачка кућа која издаје часопис Повељу и око 15 књига, углавном поезије, годишње. У библиотеци је запослено 8 писаца, међу њима и веома значајна имена српске књижевности. У издавачким круговима, Библиотека је стекла  углед најбољег издавача поезије, а у прилог томе говоре бројне награде ( примера ради,  у 2014, у ужем избору за награду Милица Стојадиновић Српкиња, свих пет књига биле су наша издања, за Миљковићеву награду у узем избору биле су три наше књиге и награда је припала нашем аутору) Наши уредници три пута су добили награду „Меша Селимовић“, два пута Змајеву награду Матице српске, Нинову награду, све награде у области књижевности за децу...). Већ десет година, Библиотека има свој штанд на Београдском сајму књига.
Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ је  2014. проглашена заслужном установом града Краљева, одликована је и орденом Светог деспота Стефана Лазаревића коју додељује  Синод Српске православне цркве, а Драгана Типсаревић је добила једно од најпрестижнијих признања за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе  на свесрпском културном простору – Вукову награду.

8. октобар 2015.

 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750