Почетна страна arrow Дешавања arrow Повеља arrow Наше књиге представљене у Црној Гори

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере





Наше књиге представљене у Црној Гори
Збирка песама ''Тиска'' Драгана Хамовића и зборник ''Ранко Јововић песник'', у издању краљевачке библиотеке, представљене су у главном граду Црне Горе Подгорици и универзитетском Никшићу. О њима су, осим аутора ''Тиске'' и уредника зборника др Драгана Хамовића, говорили проф. др Јован Делић и проф. др Горан Радоњић.
- Хамовић припада реду најзначајнијих људи у српској култури, не само своје генерације. Специфичан је по томе што га карактерише двоструко својство: он је даровит пјесник и тумач поезије. Хамовић пише и изузетне есеје...

Ова књига представља једну врсту памћења према поезији. Хамовић негује то памћење и у сталној је комуникацији са пјесницима претходницима. Он је пјесник поезије која носи и негује дубоко памћење, али и дубоко двојство Србија-Херцеговина које се изузетно јако осјећа у његовим стиховима. ''Тиска'' је свакако једна од најзанимљивијих овогодишњих књига – рекао је Јован Делић.
Говорећи о зборнику ''Ранко Јововић песник'', а реч о радовима насталим на округлом столу у краљевачкој библиотеци о делу добитника ''Жичке хрисовуље'' 2014. године, Ранка Јововића, Делић и Хамовић су нагласили да је овај песник ''несумњиво одавно заслужио да се о њему овако пише.''
- Он је овим зборником добио 13 тумача, а књига има комплетну  научну апаратуру, што представља драгоцјеност за све оне који се баве литературом – нагласио је Делић.
 
2. септембар 2015.
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750