Почетна страна arrow Дешавања arrow Библиотека arrow Започео Жички духовни сабор Преображење 2015.

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Започео Жички духовни сабор Преображење 2015.
- Сваке године у предвечерје 16. августа, на отварању Жичког духовног сабора Преображење, запитамо се на овом месту јесмо ли и колико духовно узрасли у односу на претходно лето и јесмо ли достојни предстојећег празника, Преображења Господњег, који нас обасјава, опомиње и уверава да се увек може и више и боље.
У то нас уверава и Жички духовни сабор који је ушао у 24. годину постојања и одавно постао најзначајнија преображењска манифестација у Србији.
Сабор је деведесетих година започет у веома тешким временима. Није било боље ни наредних година, о овоме данас да не говорим. Али, упорност, добра воља и заједништво оснивача, прегалаца из краљевачке Библиотеке, Музеја и Књижевног клуба пресудудно су утицали да и постане и опстане.

Обавеза нас који смо, ипак, изван овог круга марљивих људи, да им, свако на свој начин, помажемо и подржавамо њихове напоре да сачувају, ојачају и унапреде ову важну културну манифестацију. На то нас обавезују  досадашња достигнућа Жичког сабора, његова  духовна постојаност и чврстина. На то нас обавезује и ''налог'' једног од највећих хришћанских празника, Преображења Господњег, да се мењамо, допуњујемо и преображавамо у боље…

Овим речима градоначелника Краљева Томислава Илића, синоћ је у Галерији краљевачког Музеја започео Жички духовни сабор Преображење 2015. Ову манифестацију, под покровитељством Града Краљева и Министарства културе, већ 24 године организују Народна библиотека ''Стефан Првовенчани'', Народни музеј и Књижевни клуб.
У истом простору отворена је изложба '' Слободан Штетић – постер''. Изложбу је отворио музејски саветник Љубиша Симовић.
У музичком делу програма учествовао је квинтет Београдског мушког хора.
 
17. август 2015.
 
       
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750