COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Златно дете
Први космонаут у свету, пилот Јуриј Гагарин, завршавајући свој херојски полет, читао је у космичком броду стихове Сергеја Јесењина Капетан земље.Поводом обележавања јубилеја – 120 година од рођења и 90 година од смрти руског песника Сергеја Јесењина, Народна библиотека Стефан Првовенчани организовала је програм у сарадњи са ОШ Браћа Вилотијевић.

Многобројна публика могла је да сазна нешто више о животу и стваралаштву једног од најзначајнијих руских, а и светских аутора. Талентовани ђаци, који у школи не уче руски језик, за ову прилику су спремили руске народне песме Рјабинушка и Каћуша, и у оригиналу казивали Писмо мајци. Колажни карактер, методе вршњачке едукације, допунили су ученици у улогама Исидоре Данкан, Максима Горког и Сергеја Јесењиња.
Јесењинова поезија оставила је дубље и непосредне трагове у српској књижевности, посебно у стваралаштву Рада Драинца, Мирослава Антића, Стевана Раичковића. Нама најближи је, свакако, Миодраг М. Пешић краљевчанин који је студирајући у Москви дошао у контакт с Јесењиновом поезијом. Постао је преводилац његових песама, посветивши му 50 година књижевног рада и добивши надимак Генерални конзул Сергеја Јесењина.
 
3. април 2015.

 

 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750