Почетна страна arrow Дешавања arrow Библиотека arrow Путујуће "Велике речи"

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Путујуће "Велике речи"
Синоћ су у изложбеном простору Студентског културног центра у Београду, у оквиру циклуса Велики рат и књижевност, представљене три изложбе које су краљевачки библиотекари приредили протекле године као део серијала Велике речи-Велики рат, покренутог поводом обележавања стогодишњице почетка Првог светског рата. Изложбе је својим излагањем отворио др Бојан Јовић, научни саветник у Институту за књижевност и уметност у Београду, дајући компаративни преглед настајања и смењивања поетичких образаца у српској и светској књижевности у раздобљу Првог светског рата. Пред бројном београдског публиком др Јовић је говорио о преплитању књижевности и рата, који је обесмислио сва дотадашња искуства и снажно одредио општу духовну климу, те су се као део нове књижевне естетике и стваралачког сензибилитета Европом проносила авангардна поетичка струјања и идеје.
 
У наставку програма публици су се представиле ауторке изложби. Наша колегиница Гордана Тимотијевић говрила је о Георгу Траклу, чији је живот и рад пропратила изложбом De profundis. Стваралаштво Растка Петровића тема је изложбе Живи живот ауторке Ане Гвозденовић, која је својим излагањем истакла паралеле и поетичку блискост Растка Петровића и Милоша Црњанског. Изложбу Српска књижевност у Првом светском рату представила је Данка Спасојевић говорећи о општем књижевном контексту у српској књижевност тога доба.
Са нарочитом радошћу и захвалношћу дочекали смо наше дугогодишње пријатеље и сараднике, угледне културне посленике, који су нам овом приликом пружили драгоцену подршку. Међу њима су били Горан Петровић, др Драган Хамовић, др Љубодраг П. Ристић, Љубомир Лазаревић, Братислав Милановић, Милисав Савић,Миодраг Раичевић, Мила Маринковић Броћић и Соња Миловановић.
Отвореност колега из Студентског културног центра пружила нам је прилику да наш рад представимо београдској публици. Гостујући низ настављамо већ у априлу, када ћемо се поменутим изложбама представити у крагујевачкој библиотеци.
 
12. март 2015. 
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750