Почетна страна arrow Дешавања arrow Библиотека arrow Наши библиотекари на међународним конференцијама

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Наши библиотекари на међународним конференцијама
У Конгресном центру Хабакук у Марибору, Словенија, 19–20. новембра, одржана је међународна Конференција CОBISS 2014, на којој су учествовали многи предавачи, међу којима су били: Бану Неупане (Унеско), који је говорио о улози Унеска у ширењу контекста друштва знања, затим Маршал Бридинг (Library Technology Guides, SAD), чија је тема излагања била о алатима за откривање информација („discovery services“), њиховим тренутним могућностима и трендовима у будућности, истичући да је најбитније да корисници могу имати приступ подацима о фонду на различите начине: путем мобилних уређаја, лаптоп и десктоп рачунара. Гордон Дансајер (UK) је говорио о успостављању универзалне библиографске контроле. 

На Конференцији су учествовали предавачи из Словеније, запослени у Институту информацијских знаности из Марибора (IZUM), који су говорили о COBISS/ОPAC-у као Discavery Service (сервису за претраживање), миграцији националних COBISS.Net система на IZUM-ову инфраструктуру, о контроли услуга IZUM-а Nagios системом, затим о mCOBISS-у, апликацији за мобилни телефон, која омогућава корисницима библиотека да путем својих уређаја добију информације о књигама и њиховом стању у фонду. На тај начин, они могу извршити резервацију грађе, као и продужити време позајмице. Постоји и прототипна верзија ове апликације на српском језику, на ћирилици, која за сада ради само у тестном окружењу и то је, како је планирано, пројекат за наредну годину. На Конференцији је, такође, представљен и начин коришћења е-књига, као и изазови приликом њиховог увођења у опште библиотеке. Изнети су и извештаји националних COBISS центара из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Албаније и Бугарске. Конференцији су присуствовале управник наше Библиотеке Драгана Типсаревић и библиотекар Ивана Борисављевић.  

Такође, наш информатичар, Иван Спасојевић, присуствовао је од 19. до 21. новембра субрегионалној радионици у Загребу под називом „Update – библиотека за младе и млађе“ ( Концепција и улога мнових медија у библиотекама) у организацији Гете института. Радионицу су водиле колегинице из минхенске градске библиотеке Рафаела Милер и Астрид Мекл. Радионици су присуствовали и представници регионалних центара Гете института из Сарајева, Загреба и Београда. 

24. новембар 2014.

 
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750