COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Међу својима
Претпоследњег дана београдског Сајма књига, у суботу, 1. новембра, у сали ''Борислав Пекић'', представљена је наша едиција Поезија настаје, у којој смо овог лета објавили дела Михајла Пантића Од стиха до стиха и Мирослава Максимовића Скривени посао. ( Прошле године одштампали смо књигу проф. др Радивоја Микића Стих и значење).
Проф др Михајло Пантић, чија је књига Од стиха до стиха, заправо, ''трећи део'' есеистичког дела Свет иза света, најпре је рекао да се ''песници у Краљеву осећају као међу својима'', а потом је говорио о парадоксу: песничке књиге мало ко чита и купује, али су зато у књижевној критици веома заступљене.

- Средиште објављивања српске поезије више није (само) Београд. Напротив, судећи према збивањима на том за културу предсудно важном, али тржишно потпуно неатрактивном подручју, последњих година најзанимљивији песнички наслови излазе у Краљеву, Чачку, Вршцу или Панчеву, таман колико и у Београду или Новом Саду. Са сумраком некадашњих државно надгледаних и дотираних издавача, пуну иницијативу су преузеле мале издавачке куће, тако да част савремене српске поезије данас пре свих бране ''Повеља'' из Краљева, а потом вршачки ''КОВ'' или чачански ''Градац''...истакао је Михајло Пантић.
Велико и богато песничко искуство Мирослава Максимовића ''написало је'' књигу Скривени посао, у којој познати и признати песник размишља о песничким поступцима, начинима настајања поезије, моделима читања, песницима, читаоцима...
... Поетички текстови су откривање у скривеном послу. Суштину посла не могу да открију, ма колико се њихови аутори трудили и били паметни, али могу нама да, као поарои-читаоци, приђемо скривеном послу читања поезије...рекао је Максимовић.
Овај сајамски програм приредила је и водила уредница у нашој издавачкој делатности мр Ана Гвозденовић.
 
1. новембар 2014.
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750