Почетна страна arrow Дешавања arrow Библиотека arrow Чвршћа сарадња с Пољацима

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере





Чвршћа сарадња с Пољацима
Сарадња Краљева и Зелене Горе, града у Пољској, синоћ је проширена потписивањем Протокола о партнерству измеђи Народне библиотеке ''Стефан Првовенчани'' и зеленогорске библиотеке ''Норвик''. Овај документ потписали су челни људе две библиотеке, Драгана Типсаревић и Анджеј Бук.
- Пријатељству које не зна за разликле и границе, придружују се и две библиотеке. Овај Протокол још нас више учвршћује у жељи и намери да сарађујемо и учимо једни од других. Прошле године смо били гости Библиотеке ''Норвик'', а ове Пољаци су дошли нама у посету и пренели нам своја библиотекарска искуства, нарочито о раду са тинејџерима – рекла је Драгана Типсаревић.
 
Анджеј Бук, директор ''Норвика'', истакао је да позив пољским библиотекарима да нам буду буду гости, за њих представља ''велико признање'': '' Прошле године смо се договорили да проширимо сарадњу јер се од вас има шта научити. У то смо се уверили прошле јесени када смо у Зеленој Гори разговарали о савременом библиотекарству и с пажњом саслушали ваше представнике. Интензивираћемо наше сусрете и чешће размењивати часописе и издања – рекао је Анджеј Бук.
Овом свечаном чину присуствовао је и Томислав Илић, градоначелник Краљева.
У наставку, представљене су ''Последње песме'' пољског нобеловца Чеслава Милоша, у издању краљевачке библиотеке. О књизи и поетици Чеслава Милоша говорили су Љубица Росић, преводилац и Дејан Алексић, уредник наше издавачке делатности.
У музичком делу програма учествовао је пијаниста Петар Илић који је на клавиру изводио дела пољских композитора.
 
9. октобар 2014.
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750