Почетна страна arrow Дешавања arrow Библиотека arrow Ранку Јововићу уручена Жичка хрисовуља

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Ранку Јововићу уручена Жичка хрисовуља
Данас је, на Преображење Господње, у трпезарији Манастира Жиче песнику Ранку Јововићу уручена Жичка хрисовуља коју му је жири краљевачких писаца доделио '' за бунтовну лирску молитву и дубински замах српског језика.'' Примајући награду из руку градоначелника Краљева Томислава Илића, Јововић је, у беседи '' Нека ми не буде ништа опроштено '', рекао:
- Славно је добити ову златну повељу – овај симбол Немањића. Славна је Жичка хрисовуља. Славна је Жича. Славни су градитељи овог храма. Стефан Првовенчани дише у овој Хрисовуљи .... и његов отац Немања и његов син Свети Сава.

У овом Манастиру живи наше име – наша борба мачем и борба језиком. Наша, онда, чудесна судбина, наша митска снага која је витешки, људски владала земљом и небом у овом дијелу света и шире... Поезија коју сам измуцао је слобода и посртање. Тако некако и преживљава српски род ...
Данас се, даће бог, враћамо темељима Немањића, Петровића, Карађорђевића – мада велики број Срба невјерника, маловјерника и даље мозга и сања за тоталитарним системом, како у Србији, тако и у Црној Гори...
Ако је истина, а изгледа јесте, да сам рођени српски пјесник, онда сам пјесник човјечанства. Сви су ваљани српски пјесници и пјесници човјечанства. У оном часу, у оном мутном часу, одговорићу: Нека ми не буде ништа опроштено.
О делу Ранка Јововића говорили су др Драган Хамовић и Селимир Радуловић. Његове стихове казивао је драмски уметник Небојша Дугалић, док је у музучком делу програма учествовала сопран Јана Милишић. Добитнику се обратио и честитао архијерејски заменик епископа жичког, протојереј Љубинко Костић.
Уручењем Жичке хрисовуље, окончан је 23. Жички духовни сабор – Преображење 2014.
 
 
19. август 2014.
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750