Почетна страна arrow Дешавања arrow Библиотека arrow Започео Жички духовни сабор - Преображење 2014

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

Започео Жички духовни сабор - Преображење 2014
 
Пригодним словом градоначелника Краљева Томислава Илића, синоћ је у Народном музеју започео, двадесет трећи по реду, Жички духовни сабор - Преображење 2014. Међу присутнима били су највиши градски функционери и црквени великодостојници, предвођени недавно устоличеним епископом Жичке епархије – Јустином. И овога пута у Музеју се нашао велики број Краљевчана, љубитеља и посетилаца културних дешавањима, стваралаца и новинара.

Истакавши да нас '' у тренутку великих историјских изазова и бурних друштвених збивања, баш ова манифестација и људи који су је осмислили и однеговали,  уверавају да се у сваком времену може досећи ниво за понос и углед '', градоначелник Илић је ракао:
- Чему нас још подучава ова манифестација, с којом се наш град поистоветио и по њој постао препознатљив:да се сваки посао  лакше и брже обавља ако се удруже људи које окупља заједничка жеља да допринесу бољитку средине у којој живе.
Чекају нас велики и важни послови, пре свих, да санирамо последицe непогода које су нас недавно снашле и унесрећенима помогнемо да зиму дочекају под својим кровом. Све ће то бити знатно лакше и ефикасније ако будемо сложни и чврсти у тој намери, вољи, хуманости и прегалаштву.
Искушења су велика и бројна, али задатак нас који водимо град, пре свега, јесте да његовим житељима, посебно младима, омогућимо да раде и од свог рада живе и једног дана преузму руковођење градом у лагоднијим и бољим условима него што су ови садашњи и наши.
С убеђењем да ћемо постојеће невоље и неприлике превазићи, начином који су примењивали оснивачи ове манифестације, 23. Жички духовни сабор проглашавам отвореним.
Након градоначелниковог обраћања, отворене су две фото изложбе: ''Србија и Срби на филму у Првом светском рату '' и '' Боје православља – Пољска ''. Отворили су их Радослав Зеленовић, директор Југословенске кинотеке и Павел Соколовски, конзул амбасаде Републике Пољске у Београду.
У музичком делу програма учествовали су виолончелиста Предраг Михајиловић и фрулаш Срећко Перчевић.
Организатори Жичког духовног сабора који ће трајати до 19. августа,  су Народна библиотека ''Стефан Првовенчани '',  краљевачки Народни музеј и Књижевни клуб, а домаћин је Град Краљево.
 
17. август 2014.
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750