Почетна страна arrow Дешавања arrow Повеља arrow ''Бранко Миљковић'' нашем ''Катастру''

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

''Бранко Миљковић'' нашем ''Катастру''
Нишки културни центар обелоданио је да је угледна песничка награда ''Бранко Миљковић'' припала Дејану Илићу за књигу ''Катастар'', у издању Народне библиотеке ''Стефан Првовенчани'' из Краљева. У својој одлуци жири наглашава да је ''књига Катастар урађена попут мапе вредносно и емоционално различитих простора: од повлашћених места жеље, преко транзитних слика, до призора егзистенционалне зебње... Оно што књигу чини изузетним, истовремено комуникативним и мисаоно узбудљивим делом, јесте суптилна (ауто)иронија у преиспитивању слободе индивидуе и њене везаности за непосредно окружење, бритке медитације о (не)могућностима седелачког и номадског живота... 
 
Са песником и преводиоцем Дејаном Илићем краљевачка библиотека има вишегодишњу плодну сарадњу. Осим ''Катастра'', објавили смо и Илићеве књиге песама ''Из викенда'', ''Кварт'' и ''Линије бега''. Илић је превео, а ми објавили, књиге песама Фабиа Пустерле, Филипа Жакотеа, антологију нових италијанских песника ''Тело и поглед''... за песничке и преведене књиге припале су му награде ''Ђура Јакшић'' и ''Милош Н. Ђурић''.
С поносом наглашавамо да је до сада седам књига са издавачким знаком краљевачке библиотеке награђено ''Бранком Миљковићем''.
 
30. април 2014.
 
 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750