Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Светосавска песмарица
У сусрет Савиндану у гружанском селу Печеног организовали смо дружење ученика Основне школе Бранко Радичевић и дечјих писаца. У веома раздраганој и свечаној, претпразничној атмосфери, поред ученика ове мале четвороразрердне школеи њихових учитеља, учествовали су писци за децу:Гордана Тимотијевић, Биљана Миљковић и Милоје Радовић.

Детаљније...
 
Његош и светосавље
У оквиру градске манифестације Дани светога Саве у Краљеву, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево организовала је предавање Његош и светосавље.
Говорећи о сложеним временима у којима су живели и делали Његош и Свети Сава, Милица Вучковић, књижевна критичарка и докторанд на Филолошком факултету у Новом Саду, посебно је нагласила да су Косово и светосавље - два стуба из којих израста српство. Она истиче да је Његош о Косову писао и о Косову мислио, а имао сензибилитет Светог Саве, те да је стално био разапет између светосавског сензибилитета, самосвести и свести о смислу и бесмислу историје и егзистенције са једне стране, а са друге стране мрачних околности које су га гушиле и спутавале да се размахне онолико колико је дух његов за то био кадар.

Детаљније...
 
Чему нас учи Свети Сава
Народна библиотека “Стефан Првовенчани“ Краљево је  за ученике Основне школе „Свети Сава“ из Рибнице, у оквиру градске манифестације „Дани Светога Саве у Краљеву“, организовала предавање „Чему нас учи Свети Сава“. Предавач, др Ивица Живковић, посебно је нагласио да је  светосавље  оно што је Свети Сава оставио нама, његовој духовној деци, у наслеђе – не само као историјски важна личност, црквени великодостојник и дипломата, већ пре свега као човек. 

Детаљније...
 
Учитељу, с љубављу
У краљевачкој библиотеци одржан је програм ''Учитељу у част'' којим је обележен одлазак у пензију учитеља Сава Вељковића из ОШ ''Светозар Марковић'' у Краљеву. Програм су осмислили и извели његови садашњи и бивши ученици, а њима су се придружили песници Нада Танасковић, Гордана Тимотијевић, Милоје Радовић, Дејан Алексић и Милош Милишић. Ређале су се и музичке тачке, све учитељу у част. С великом љубављу, и по којом сузом, изводили су их малишани на жичаним инструментима. Приказан је и кратак филм о последњој генерацији Вељковићевих ђака, а режирао га је ученик Лазар Гвозденовић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следеће > Крај >>

Јавне набавке

Вести

 
  • Драгана Типсаревић, библиотекар саветник у пензији, дугогодишњи руководилац Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево, једногласном одлуком жирија добитник је Националне награде из области библиотекарства „Јанко Шафарик“ за 2017. годину. 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750