Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Песме и књиге из доба Стефана Првовенчаног
Народна библиотека ''Стефан Првовенчани'' бројним програмима учествује у градском обележавању осам векова од крунисања краља Стефана Немањића, ( у историји познатог као Првовенчани ) у манастиру Жичи. Најпре је у читаоници Дечјег одељења одржан поетско музички програм ''Свечаница-песмарица'' у којем су учестовали ученици Етно одсека Музичке школе ''Стеван Мокрањац'' који су изводили композиције из балканских земаља којима је владао Првовенчани, а глумац Драган Пешић казивао одломке из дела првог немањићког краља. 
 
Детаљније...
 
Деца Мошу
Током ове и протекле недеље преко 270 ученика краљевачких основних и средњих школа посетило је нашу библиотеку и видело изложбу Мошо, пчелино чедо. Након студијског вођења кроз изложбу, које је организовала мр Ана Гвозденовић, деца су у инспиративном окружењу песничких и иних остварења Моша Одаловића и сама била потакнута на игру маште и стварање па су нам оставила мноштво занимљивих ликовних радова, али и песама, писама, порука упућених овогодишњем лауреату Жичке хрисовуље.
 
Детаљније...
 
Вече са Чарлсом Симићем
Књижевно вече прослављеног америчког песника и есејисте српског порекла, Чарлса Симића, одржано 31. августа, у Дому омладине у Београду, један је од најзначајнијих културних догађаја последњих месеци у Србији. Симић, један од најзначајнијих стваралаца данашњице, читао је своје ране и новије песме, пред више стотина људи, а о његовој поезији говорили су Гојко Божовић, песник и директор Издавачке куће ,,Архипелаг“ из Београда, као и Дејан Алексић, песник и уредник Издавачке делатности НБ ,,Стефан Првовенчани“.

Детаљније...
 
Библиотекари у Вроцлаву
Од 18. до 25. августа, у пољском граду Вроцлаву, европској престоници културе 2016, одржан је 83. Светски конгрес библиотека и информација, као и Генерална скупштина Ифле, под слоганом Библиотеке. Солидарност. Друштво. Тим поводом Библиотекарско друштво Србије организовало је акцију „Библиотекари на путу: 1000 километара до 1000 идеја”, коју је подржало Министарство културе Републике Србије, а која је имала за циљ да обезбеди превоз српских библиотекара до Вроцлава, као и студијске посете библиотекама Чешке, Пољске и Словачке. Захваљујући подршци локалне самоуправе, део члан српског библиотечког тима била је и колегиница мр Ана Гвозденовић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следеће > Крај >>

Јавне набавке

Вести

 
  • У петак, 6. октобра на Филолошком факултету у Београду, поводом Дана факултета, Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" Краљево уручена је Повеља захвалности за континуирану подршку и изузетну сарадњу у развоју науке о језику, књижевности и култури.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750