Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Стефан Првовенчани - државник и светац
''У војсци искусан и храброшћу удивљен... када сеђаше на челу трпезе весељаше благороднике бубњевима и гуслама... а неговаше много и књижевност, и уз то беше врло разуман и вешт приповедалац... '' Овако хиландарски монах и писац Теодосије описује Стефана Првовенчаног, пре осам векова крунисаног за српског краља. У оквиру обележавања овог значајног датума, краљевачка библиотека организовала је бројне програме и предавања, а једно од њих одржао је проф. др Радивој Радић, с београдског Филозофског факултета. На почетку свог предавања ''Стефан Првовенчани – државник и светац'', он је напоменуо да је у нашој историографији, на неки начин, Стефан Немањић донекле остао у сенци свог оца и брата...

Детаљније...
 
Житије Светог Симеона као инспирација за живопис
Претходне вечери у краљевачкој библиотеци имали смо прилику да чујемо веома инспиративно предавање др Сање Пајић. Тема њеног излагања била је Житије Светог Симеона Стефана Првовенчаног као инспирација за живопис. Упоређујући текст Житија са сликаном представом истог, др Пајић истиче да се у дешифровању језика иконе у идеалном случају пружа могућност да се икона чита онако како ју је читао њој савремени гледалац.
 
Детаљније...
 
Краљеви дани у Народној библиотеци
Синоћ је у нашој библиотеци одржано прво предавање у оквиру пројекта Краљеви дани у Народној библиотеци Стефан Првовенчани, покренутог поводом обележавања великог националног јубилеја – осамсто година од утемељења српске државности у средњем веку. Предавање под називом Књижевно дело Стефана Првовенчаног и српска културна баштина  одржала је др Маја Анђелковић, професор на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Ужа специјалност проф. Анђелковић је средњовековна књижевност и истраживање рукописног наслеђа.

Детаљније...
 
Иновативне услуге Библиотеке „Норвид“
Библиоекари Рашког округа имали су прилику да се упознају се радом медијатеке Војводске и народне библиотеке „Норвид“ из Зелене Горе (Пољска). Стручно предавање је реализовано у оквиру програма партнерства између Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ Краљево и библиотеке из Зелене Горе. 
 
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следеће > Крај >>

Јавне набавке

Вести

 
  • У петак, 6. октобра на Филолошком факултету у Београду, поводом Дана факултета, Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" Краљево уручена је Повеља захвалности за континуирану подршку и изузетну сарадњу у развоју науке о језику, књижевности и култури.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 2

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750