Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Представљен зборник, најављен Сабор
У Римској дворани Библиотеке града Београда јуче је представљен зборник Живорад Недељковић песник. Реч је о књизи коју сачињавају прилози учесника научног скупа о песничком делу прошлогодишњег добитника Жичке хрисовуље - Живорада Недељковића. Овај скуп којим је председавао проф. др Радивоје Микић, одржан је прошлог лета у краљевачкој библиотеци у оквиру Жичког духовног сабора Преображење 2016. Зборник је уредио др Драган Хамовић, а представила га је мр Ана Гвозденовић, уредница у нашој издавачкој делатности. Као најава ове књиге, присутнима је приказан кратки филм о прошлогодишњем Сабору, чији су аутори Дејан Алексић и Иван Спасојевић. Након представљања зборника,  ауторима текстова захвалио се песник Живорад Недељковић, а затим прочитао песму из свог новог рукописа.

Детаљније...
 
Споменар краљевачког бокса
У Библиотеци је 9. августа представљена књига Споменар краљевачког бокса, аутора др Милана Матијевића. Матијевић, доктор економских наука, један је од најзначајнијих хроничара привредне и спортске прошлости града. Као резултат трогодишњег истраживачког рада настала је књига која говори о развоју овог популарног спорта у Краљеву. У Споменару је обухваћен дугачак период од 1936. године када су се краљевачки младићи први пут заинтересовали за бокс и присуствовали неком бокс-мечу, преко формирања и реорганизација клубова до ревијалних и првенствених мечева, победа и пораза и освајања екипних и појединачних трофеја.

Детаљније...
 
Зен је начин живљења
-Зен није религија. Није гатање, није читање мисли, није техника за развијање натприродних способности. Зен је начин живљења. Поимање да постоји сада, да је само сада истина и реалност, а све је друго илузија. Зен ослобађа човека од непотребних душевних мука, учи га како да живи богатије и да се не троши на ситнице...то је суштина зена.
Овим уводом започела је своје предавање у краљевачкој библиотеци о зену Бранка Такахаши, писац и преводилац с јапанског језика, познавалац древних источњачких филозофија, вештина и школа медитације. Ова школа чува и преноси живу мудрост коју је Буда досегао седећи у медитацији под дрветом просветљења.
 
Детаљније...
 
Минијатура на зрну грашка
Изложбу „Минијатура на зрну грашка“ посетиоци краљевачке библиотеке моћи ће да виде од 31. јула до 31. августа 2017. године. Изложбу су отворили Милоје Радовић, в. д. директора библиотеке и др Дејан Вукићевић, водитељ фонда старе, ретке и минијатурне књиге у Народној библиотеци Србије, аутор изложбе.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходно 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следеће > Крај >>

Јавне набавке

Вести

 
  • У среду, 27. септембра, са почетком у 18 сати, на трећем спрату краљевачке библиотеке, почиње са радом Књижевна радионица, намењена деци до осмог разреда основне школе. Водитељ радионице је Гордана Тимотијевић, писац за децу. 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750