Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Минијатура на зрну грашка
Изложбу „Минијатура на зрну грашка“ посетиоци краљевачке библиотеке моћи ће да виде од 31. јула до 31. августа 2017. године. Изложбу су отворили Милоје Радовић, в. д. директора библиотеке и др Дејан Вукићевић, водитељ фонда старе, ретке и минијатурне књиге у Народној библиотеци Србије, аутор изложбе.

„Вечерас нас је у овом одуховљеном дому, као и много пута раније, књига дозвала и сабрала. Али, по први пут она то не чини својим садржајем, својом духовном суштином. И мада духовност из ње никуд није избегла, књига нас је вечерас првенствено дозвала својом формом, величином, односно за књигу ретким и неубичајеним обликом. Историја књиге и писма нас учи да је књига од почетка написаног света непрестано тражила, мењала и проналазила своје, читаоцима видљиво лице, односно свој физички облик и величину. У педесетоваковној историји књиге, физички изглед је био, а и данас је, у служби њеног духовног садржаја. Мењали су се материјали на којима је настајала књига (камен, глина, папирус, пергамент, хартија) и прибори за писање (камен, длето, четкица, перо, оловка), а појавом Гутенбергове галаксије, односно појавом штампане књиге, променило се и у формалном облику књиге много тога. Између осталог, тада се, кроз стваралачку игру Гутенбергових ученика, први пут у историји књиге појавила минијатурна књига“, речи су Милоја Радовића на отварању изложбе.

 
Аутор изложбе је истакао: „Могло би се рећи да се углавном ради о библиографској бизарности, јер је најчешћи мотив за објављивање оваквих дела, осим тога што су књиге малог формата практичне за употребу, доказивање штампара (поготово када су у питању ултра-микро-мини издања). Ако изузмемо ову последњу категорију – књиге које су толико мале да их је немогуће читати без помагала – најважнија особина малих формата је њихова функционалност (и кад је у питању коришћење, пре свега на путовању, и када је у питању њихов смештај). Постоје подаци и да је француска краљица Марија Антоанета подстицала производњу оваквих књига јер је хтела књигу која се може ставити у рукавицу.“
 
1. август 2017. године
 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 2

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750