Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Српске библиотеке у доба Стефана Првовенчаног
„Историја библиотекарства у Србији није целовита, мало је археолошких истраживања која би допринела расветљавању ове теме, али, ипак, знамо да су књиге у Србији у средњем веку биле веома поштоване и чуване и да су имале ауру недостижности и посебне духовности. Знамо и то да су се прве библиотеке налазиле у манастирима и на дворовима богатих властелина. Свети Сава у Карејском типику прописује начин држања и чувања књигу у манастирским одајама.  Оне у то доба, према неким истраживањима, нису биле веће од три метра квадратна, да су књиге држане на полицама и да им је највећи непријатељ била влага.”
др Александра Вранеш
Овако је своју причу, у краљевачкој библиотеци, о српским библиотекама у средњем веку, с нагласком на доба Стефана Првовенчаног, започела проф. др Александра Вранеш, с београдског Филолошког факултета, наглашавајући да библиотека Манастира Хиландара на Светој Гори, са преко хиљаду рукописа, „представља срж српског духовног наслеђа”.
– Манастири су имали литургијске књиге неопходне за вршење службе и око њих су стваране колекције. То су, заправо, наше прве националне библиотеке... Како су оне настајале сазнајемо из књижевних дела тог доба, повеља, хрисовуља, златнопечатних була и правних аката. Жанрови тадашњих књига су различити. Наравно, највише је житија светаца, затим имамо путописних дела, а правне књиге, даровнице, повеље, законоправила... имају у себи и поетског набоја – наглашава Александра Вранеш.
Означавајући краља Стефана Првовенчаног, крунисаног у Манастиру Жичи, спретним владаром и дипломатом, Вранеш га назива и „класиком српске литературе средњег века”.
– Стефан Немањић је једини световни писац свог доба. Иако нису у целости сачувани сви његови рукописи, па ни дело Живот Светог Симеона, можемо рећи да је и у овој области оставио неизбрисив траг. Библиотеке, сасвим сигурно, имали су и краљеви Владислав и Урош, знамо да је краљ Радослав био веома теолошки образован, о Светом Сави и његовим делима да и не говоримо... Све то говори да је књига на немањићким дворовима била присутна и веома поштована – потврђује Александра Вранеш.
Ово предавање, поводом обележавања осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног, истиче Вранеш, „мали је допринос овој теми”.
 
27. јун 2017. 
 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 1

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750