Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Наставак сарадње с пољским библиотекарима
Народна библиотека Стефан Првовенчани из Краљева има дугогодишњу  сарадњу с библиотеком из Зелене Горе, некадашњег „града побратима” из Пољске. Поводом наставка ове сарадње, у краљевачкој Градској управи одржана је конференција за новинаре на којој је било говора о будућим заједничким плановима две библиотеке.
Сретен Јовановић, помоћник градоначелника Краљева, истакао је да краљевачки и пољски библиотекари на најбољи начин повезују два града који су некада имала привредну, спортску и културну сарадњу.

– С Пољацима имамо интензивне библиотекарске односе од 2010. године, а пре три лета потписали смо и Протокол о сарадњу између наше и библиотеке из Зелене Горе. Краљевачки библиотекари су колегама из Пољске представили програме намењене деци и инвалидима, а много тога смо и ми видели и научили од Пољака – рекао је Милоје Радовић, в.д. директора краљевачке библиотеке.
Дејан Алексић, главни и одговорни уредник издавачке делатности НБ Стефан Првовенчани, новинаре је упознао с податком да је у Краљеву објављено више књига значајних пољских аутора.
– Штампали смо књиге Чеслава Милоша, Јулијана Корнхаузера, Ане Августињак, Анджеја Бурсе... Намера нам је да јесенас у Зеленој Гори представимо нашу издавачку делатност и, уколико је могуће, проширимо ову врсту сарадње – каже Дејан Алексић.
 
21. јун 2017.  
 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750