Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Наставак сарадње с пољским библиотекарима
Народна библиотека Стефан Првовенчани из Краљева има дугогодишњу  сарадњу с библиотеком из Зелене Горе, некадашњег „града побратима” из Пољске. Поводом наставка ове сарадње, у краљевачкој Градској управи одржана је конференција за новинаре на којој је било говора о будућим заједничким плановима две библиотеке.
Сретен Јовановић, помоћник градоначелника Краљева, истакао је да краљевачки и пољски библиотекари на најбољи начин повезују два града који су некада имала привредну, спортску и културну сарадњу.

– С Пољацима имамо интензивне библиотекарске односе од 2010. године, а пре три лета потписали смо и Протокол о сарадњу између наше и библиотеке из Зелене Горе. Краљевачки библиотекари су колегама из Пољске представили програме намењене деци и инвалидима, а много тога смо и ми видели и научили од Пољака – рекао је Милоје Радовић, в.д. директора краљевачке библиотеке.
Дејан Алексић, главни и одговорни уредник издавачке делатности НБ Стефан Првовенчани, новинаре је упознао с податком да је у Краљеву објављено више књига значајних пољских аутора.
– Штампали смо књиге Чеслава Милоша, Јулијана Корнхаузера, Ане Августињак, Анджеја Бурсе... Намера нам је да јесенас у Зеленој Гори представимо нашу издавачку делатност и, уколико је могуће, проширимо ову врсту сарадње – каже Дејан Алексић.
 
21. јун 2017.  
 

Јавне набавке

Вести

 
  • У среду, 27. септембра, са почетком у 18 сати, на трећем спрату краљевачке библиотеке, почиње са радом Књижевна радионица, намењена деци до осмог разреда основне школе. Водитељ радионице је Гордана Тимотијевић, писац за децу. 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750