Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Књига о узроцима Балканских ратова
У краљевачкој библиотеци представљена је књига Дарка Михајловића Српска дипломатија о догађајима у Македонији 1903 – 1904. године. У њој аутор истражује међусобне односе држава и анализира догађаје који су утицали на геополитику Балкана и довели до Балканских ратова.
-Михајловић је у првом поглављу Македонско питање прецизно и детаљно обрадио феномене као што је појмовно, историјско и географско одређење Македоније, потом однос балканских држава према македонском питању, а у основним поставкама и каква је политика била великих европских сила према Балкану, посебно питању Македоније.
 
У овом поглављу посебно је анализиран покушај дипломатије Србије која је имала подршку и Црне Горе, да призна питање српске државности у Македонији, паралелно са сличном политиком која је вођена у Старој Србији и у другим областима тадашње Турске на Балкану  у којима је у већем броју живео српски народ... Ова књига представља важну допуну постојећој литератури и научним радовима за питање Македоније у наведеном периоду, мада се кроз њега преламају и рефлексије укупних међусобних односа тадашњих балканских држава као и великих сила на овом простору... рекао је проф. др Драган Петровић, рецензент ове књиге.
Аутор Дарко Михајловић наглашва да су кроз извештаје српских дипломата у периоду 1903 – 1904. године, анализирани континуирани рад дипломата на терену, сукоби на подручју Македоније и настојања да се помогне сународницима на том простору, те да се утиче на одлуке Порте и великих сила...
У програму је учествовала и Александра Павић похвалом стилу ове књиге.
 
14. јун 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • У петак, 6. октобра на Филолошком факултету у Београду, поводом Дана факултета, Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" Краљево уручена је Повеља захвалности за континуирану подршку и изузетну сарадњу у развоју науке о језику, књижевности и култури.
  • У среду, 27. септембра, са почетком у 18 сати, на трећем спрату краљевачке библиотеке, почиње са радом Књижевна радионица, намењена деци до осмог разреда основне школе. Водитељ радионице је Гордана Тимотијевић, писац за децу. 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750