Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Речито ћутање
И ћутање може бити речито,  богато значењима, али у ћутању није решење. Ни утеха. У овој књизи дао сам прилику мртвима да проговоре, пошто од живих ретко кад можемо да чујемо нешто мудро. А како ће мртви да се обраћају живима него ћутањем...
Овако писац Мирко Демић, поводом свог романа Ћутања из горе, за који је награђен признањем Меша Селимовић, размишља о ''моћима'' говора и ћутања. На представљању Ћутања из горе у краљевачкој библиотеци о овом роману говорили су књижевни критичари Александар Б. Лаковић и Владимир Б. Перић.
 
Лаковић наглашава да се сложен и комплексан Демићев роман учворује на једном историјском месту неколико цивилизација, култура, нација, веровања, па и медитативног тумачења ћутања и имена Петар (и горе и Краља) који су у садејству и у опреци, као што је и живот ван матице, уопште и свуда.
Владимир Б. Перић истиче да Демић пред нас сада излази са романом који чврсто проговара о тишини, празнини, архетипској једноставности и то управо на терену са којим је срастао, а то је завичај подно Петрове горе.
Демић у овом, и претходна четири романа, ''тематизује судбину Срба из Хрватске, сложене хрватско-српске односе, вазда инетересантне како овде, тако и тамо...''
Литература којој тежим не калкулише ни једног тренутка. Не гледам у календаре, не обележавам јубилеје, не обазирем се на тзв. налоге тржишта. Вођен сам унутрашњим импулсима и савешћу, уколико та реч није депласирана у нашем времену. Хтео ја или не, умиљавао се, додворавао се или не, већ су ме сместили у одговорајуће рубрике. Како они ''тамо'', тако и ови ''овде''. Ваљда је лакше кад ми доделе етикете и убаце у унапред спремљен претинац или фиоку, кад повуку границе и околче простор у којем ми дозвољавају да се крећем – објашњава Мирко Демић.
 
28. април 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • У петак, 6. октобра на Филолошком факултету у Београду, поводом Дана факултета, Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" Краљево уручена је Повеља захвалности за континуирану подршку и изузетну сарадњу у развоју науке о језику, књижевности и култури.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750