Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Речито ћутање
И ћутање може бити речито,  богато значењима, али у ћутању није решење. Ни утеха. У овој књизи дао сам прилику мртвима да проговоре, пошто од живих ретко кад можемо да чујемо нешто мудро. А како ће мртви да се обраћају живима него ћутањем...
Овако писац Мирко Демић, поводом свог романа Ћутања из горе, за који је награђен признањем Меша Селимовић, размишља о ''моћима'' говора и ћутања. На представљању Ћутања из горе у краљевачкој библиотеци о овом роману говорили су књижевни критичари Александар Б. Лаковић и Владимир Б. Перић.
 
Лаковић наглашава да се сложен и комплексан Демићев роман учворује на једном историјском месту неколико цивилизација, култура, нација, веровања, па и медитативног тумачења ћутања и имена Петар (и горе и Краља) који су у садејству и у опреци, као што је и живот ван матице, уопште и свуда.
Владимир Б. Перић истиче да Демић пред нас сада излази са романом који чврсто проговара о тишини, празнини, архетипској једноставности и то управо на терену са којим је срастао, а то је завичај подно Петрове горе.
Демић у овом, и претходна четири романа, ''тематизује судбину Срба из Хрватске, сложене хрватско-српске односе, вазда инетересантне како овде, тако и тамо...''
Литература којој тежим не калкулише ни једног тренутка. Не гледам у календаре, не обележавам јубилеје, не обазирем се на тзв. налоге тржишта. Вођен сам унутрашњим импулсима и савешћу, уколико та реч није депласирана у нашем времену. Хтео ја или не, умиљавао се, додворавао се или не, већ су ме сместили у одговорајуће рубрике. Како они ''тамо'', тако и ови ''овде''. Ваљда је лакше кад ми доделе етикете и убаце у унапред спремљен претинац или фиоку, кад повуку границе и околче простор у којем ми дозвољавају да се крећем – објашњава Мирко Демић.
 
28. април 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 3

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750