Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Свечаница-песмарица за Стефана Првовенчаног
Један од програма посвећених осамстогодишњици српске државности, које Библиотека организује од почетка године, одржан је 28.априла у Народном музеју. У сарадњи са средњом Музичком школом Стеван Мокрањац, одржан је концерт ученика Одсека за традиционалну музику, који води проф.др Злата Марјановић. У препуној сали Музеја, посетиоци су уживали у песмама које негују наше музичко наслеђе и традицију певања и свирања Срба и других народа.

Вођени трагом владавине Стефана Првовенчаног, извођене су песме са подручја северозападне Грчке, Бугарске, средње Далмације, Црне Горе, Боке которске и централне Србије. Извођене су и обраде песама од композитота В.Давидовића до обраде по тонским основама српског музичког наслеђа др Александре Јовић-Милетић.
Глумац Драган Пешић, на почетку је прочитао Поему о Жичи, нашег писца Милоја Радовића. Током програма, читани су песнички одломци из књиге Стефан Првовенчани, које је изабрао Васко Попа, а објавила наша Повеља.
Одломци су из следећих списа: Повеља манастиру Хиландару, Житије Светога Симеона, Повеља манастиру Свете Богородице на Мљету и књига: Старе српске биографије, Списи Светога Саве и Стевана Првовенчаног и Антологија старе српске књижевности од 11. до 18. века.
 
28. април 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Шта да читам

Блог Краљевачки октобар

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Број посетилаца тренутно је: 2

Пријатељи сајта

 
© 2018 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750