Почетна страна

COBISS каталог

Пратите нас...

За тинејџере

 

Свечаница-песмарица за Стефана Првовенчаног
Један од програма посвећених осамстогодишњици српске државности, које Библиотека организује од почетка године, одржан је 28.априла у Народном музеју. У сарадњи са средњом Музичком школом Стеван Мокрањац, одржан је концерт ученика Одсека за традиционалну музику, који води проф.др Злата Марјановић. У препуној сали Музеја, посетиоци су уживали у песмама које негују наше музичко наслеђе и традицију певања и свирања Срба и других народа.

Вођени трагом владавине Стефана Првовенчаног, извођене су песме са подручја северозападне Грчке, Бугарске, средње Далмације, Црне Горе, Боке которске и централне Србије. Извођене су и обраде песама од композитота В.Давидовића до обраде по тонским основама српског музичког наслеђа др Александре Јовић-Милетић.
Глумац Драган Пешић, на почетку је прочитао Поему о Жичи, нашег писца Милоја Радовића. Током програма, читани су песнички одломци из књиге Стефан Првовенчани, које је изабрао Васко Попа, а објавила наша Повеља.
Одломци су из следећих списа: Повеља манастиру Хиландару, Житије Светога Симеона, Повеља манастиру Свете Богородице на Мљету и књига: Старе српске биографије, Списи Светога Саве и Стевана Првовенчаног и Антологија старе српске књижевности од 11. до 18. века.
 
28. април 2017.
 

Јавне набавке

Вести

 
  • У петак, 6. октобра на Филолошком факултету у Београду, поводом Дана факултета, Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" Краљево уручена је Повеља захвалности за континуирану подршку и изузетну сарадњу у развоју науке о језику, књижевности и култури.
  • Захваљујући Академској мрежи у краљевачкој библиотеци могуће је бесплатно коришћење интернета у семинарским читаоницама.
  • Обавештавамо незапослене и Краљевчане без сталних примања да се могу бесплатно учланити у Народну библиотеку ''Стефан Првовенчани''. Бесплатни упис вршимо на Позајмном одељењу (други спрат). Заинтересовани морају донети потврду о евиденцији незапослених при Националној служби запошљавања.
  • Народна библиотека "Стефан Првовенчани" врши међубиблиотечку позајмицу публикација из својих фондова и из фондова других библиотека у Србији и иностранству.
  • У секцији Тематске области - изабрани линкови нудимо вам адресе сајтова из различитих области људских знања и делатности. Избор ће бити стално допуњаван.
  • Наши чланови могу да користе услуге тзв. звучне библиотеке. Они могу да позајмљују компакт дискове на којима се налазе дела из домаће и стране књижевности. Звучна библиотека највише ће користити слепима и слабовидима. Одабрана дела казују наши најпознатији глумци.
  • Позивамо суграђане да се под повољним условима учлане у краљевачку библиотеку. Цена уписа за млађе од 14 година је 200, за старије 400 динара. Старији од 65 година и незапослени могу бесплатно добити нашу чланску карту. Вршимо и колективне уписе. За групу од 10 чланова и више, упис стаје 200, а за такву ученичку групу 100 динара по особи. Породични упис на годину дана кошта 100, а полугодишњи 250 динара по особи. Дневни упис кошта 50 динара. Добродошли. 
  • Пребацивањем базе података из тестног у реално окружење, кроз сегмент позајмица књига као дела програма COBISS, у краљевачкој Библиотеци омогућено је свим корисницима претраживање електронског каталога Библиотеке и увид да ли је књига, која их интересује,  доступна за коришћење или је на читању.


Повеља

Препоручујемо

Општа документа

Препоручујемо сајт

Виртуелне изложбе

Тренутно на сајту

Пријатељи сајта

 
© 2017 НБ "Стефан Првовенчани" Краљево

Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Цара Лазара 36
e-mail: biblioteka@tron-inter.net    Телефон: 036/321 377    036/319 750